Vlada Distrikta nastavlja sa podrškom Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić potpisao je danas Sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2021. sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i sa resornim ministarstvima entiteta.

Gradonačelnik je istakao da Vlada Brčko distrikta BiH planski nastavlja sa podrškom Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i sistematično djeluje na reformama u pravcu potpunog preuzimanja odgovornosti za provedbu Aneksa VIIDejtonskog mirovnog sporazuma.

- Reklama -

„Nedvojbeno smo postigli izuzetne rezultate realiziranju jednakopravnosti svih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u pristupu pomoći vezanoj za povratak. U posljednjih dvadeset jednu godinu od uspostavljanja Distrikta i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma skoro sva zauzeta imovina vraćena je njenim predratnim vlasnicima, hiljade uništenih kuća je obnovljeno, povećana je zastupljenost manjina u javnom sektoru, slobodu kretanja danas uživaju sve osobe, a sigurnost povratnika je značajno unaprijeđena”, rekao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Cilj Sporazuma o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2021. godini jeste nastavak podrške pristupu pravima za siguran, dostojanstven povratak i punu reintegraciju povratnika, čime se osigurava jednoobrazna i usklađena realizacija ciljeva Aneksa VII Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini na cijeloj teritoriji BiH.

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime