spot_img
spot_img

Вишеструка корист од улагања у инфраструктуру Луке Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Европским кредитним средствима од 10 милиона евра Лука Брчко осавремењава инфраструктуру. План је да све буде завршено до 2024. године. Претоварни плато је урађен, а радови су на прилазном путу и измјештању старе жељезничке пруге и уградњи нове.

Застарјела претоварна површина прилагођена старим и превазиђеним потребама, замијењена је новом, већих капацитета и за бржу услугу. Када још новом буде замијењена стара жељезница и урађен нови друмски приступ, привредници могу да очекују повољнији и бржи довоз и одвоз робе.

– Свако улагање у инфаструктуру даје вишеструку корист кад се ради о логистичким капацитетима, па тако и ова реконструкција унутар Луке Брчко, што ће допринијети умногоме поједностављењу код доппемања робе – сматра Јово Илић из Бимала.

Када сви лучки капацитети буду ревитализовани доћи ће и до јачања привредног амбијента у Дистрикту.

– Ту је близина ријеке Саве, жељезница, близина ЕУ и у том смислу свако побољшање путне инфраструктуре, логитичких капацитета и жељезнице и лучких капацитета је у добром и позитивном свјетлу по привреду – сматра Драган Ђукић Привредна комора Дистрикта.

Европска банка за обнову и развој, за обнову лучке инфраструктуре одобрила је кредит од 10 милиона евра.

– Када направимо инфаструктуру и када Лука Брчко буде имала веће капацитете и да буде боља у својој услузи ја се надам да ће неки проблеми везано за пловност Саве бити на реду да се рјешавају- рекао је Перица Јосић директор ЈП Лука, Брчко.

Пловност Савом од Београда до Сиска у приобалним градовима била је некада стабилна и дуготрајна. Савом су се тада превозила пловила и роба предузећа позната у Европи и свијету.

– Немамо више, као што је то био случај 70-их и 80-их година, великих превозника као што је то био Дунавски Лојд, Југословенско ријечно бродарство и други и свакако то се одражава и на могућност избора и интерес бродара односно они који имају пловила да се укључе у превозни процес – каже Младен Рогић капетан Капетаније у Влади Дистрикта.

Сада тога нема и зато ће бити потребна шира акција да се прво корито Саве очисти од деценијских наноса. То је у интересу не само земаља у сливу Саве и Дунава већ и оних кроз које ове ријеке протичу све до Црног мора.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img