spot_img
spot_img

Велико поскупљење струје у Брчком: Грађани још не знају шта их чека

spot_img
spot_img

Брчко дистрикт БиХ ће у наредној години електричну енергију плаћати по вишеструко скупљој цијени него је то до сада био случај, најавили су надлежни из ове локалне заједнице који са представницима Републике Српске договорају нову пословну сарадњу у овој области.

Због поремећаја цијена на свјетском тржишту енергената, извјестан је значајан пораст цијена струје, али се и даље не зна колико тачно и шта то значи за грађане.

Прије некоколико дана грађане Брчког дочекало је ново поскупљење, овај пут услуге одвоза смећа. Иако се процентуално ради о великом порасту цијене, у простој математици се повећање од неколико марака не чини алармантно, али за оне са малим примањима итекако је значајно.

Дистрикт годинама набавља струју од Елекропривреде Републике Српске, а у нове преговоре поново су се укључили и највиши политички представници ова два нивоа власти у Босни и Херцеговини, што говори о озбиљности ситуације. Судећи према ријечима представника директно надлежног ЈП Комунално Брчко, струју за наредну годину плаћат ће по вишеструко вишој цијени него ранијих година.

Драган Јелисић, замјеник директора ЈП Комунално Брчко, казао је да се у наредном периоду може очекивати поскупљење струје, али још немају тачну информацију колико – како каже, рачунају за неких 20 посто.

Речено је ово брчанској јавности на сједници Скупштине прије неколико дана. Овакво баратање постоцима повећања цијена струје улијева несигурност. Из опозиције сматрају да то нипошто не би требало ићи директно на терет грађана Дистрикта, те да би локалне власти морале приступити новом пакету мјера помоћи становништву с циљем ублажавања посљедица економске кризе.

„Пакет мјера помоћи од 15 милиона марака морамо пробати усмјерити кроз буџет Брчко дистрикта БиХ према грађанима, како у идућој години не би осјетили удар инфлације и рецесије која се најављује“, казао је Дамир Булчевић, заступник НиП-а у Скупштини Брчко дистрикта БиХ.

Посљедњи у низу састанака између челника Дистрикта и РС-а одржан је јучер у Бањој Луци. Након њега је поручено да се иде у смјеру осигурања најповољније цијене електричне енергије. Очекује се да ће до средине сљедеће седмице преговори бити завршени, када би грађани ове локалне заједнице трабали сазнати о којој цифри се ради, те који је сљедећи корак надлежних.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img