spot_img
spot_img

Večeras počinje zaprašivanje komaraca u gradskoj zoni Brčkog

spot_img
spot_img

Večeras u 19.00 sati započinje prvo ovogodišnje veće zaprašivanje komaraca u gradskoj zoni Brčkog od strane Epidemiloške službe Doma zdravlja Brčko. Zaprašivanje će se vršiti svakog dana od 19.00 do 21.00 sati do 31. jula.

Epidemiologinja u Domu zdravlja Brčko dr Adrijana Grgić navela je da je do sada u nekoliko navrata ovog proljeća bilo zaprašivanja komaraca u Brčko distriktu, ali je učinak bio veoma mali zbog dužeg kišnog perioda koji je onemogućio dejstvo sredstva za zaprašivanje. Grgić je kazala da se ovo tretiranje vrši samo za legla komaraca.

„Večeras faktički krećemo sa zaprašivanjem od 19.00 do 21.00 sati. Radićemo užio dio grada sa jednom montiranom mašinom na vozilu i sa još jednom ekipom sastavljenom od šest tehničara koji će raditi sa leđnim pumpama“, pojasnila je Grgić.

Nakon gradske zone zaprašivanje legla komaraca kasnije će se nastaviti u prigradskim i ruralnim mjesnim zajednicama Brčko distrikta također u periodu od 19.00 do 21.00 sati. Na nekim mjestima kao što su Bijela, Šatorovići i druga koja su daleko od centra grada radi kvalitetnijeg i obuhvatnijeg obavljanja posla zaprašivanja komaraca ekipe će ostajati do kasno u noć.

Dr Grgić napomenula je da je Epidemiološka služba Doma zdravlja Brčko opremljena potrebnim obučenim ljudstvom, tehnikom i dovoljnim količinama sredstva za zaprašivanja komaraca.

“Sredstva su već odavno nabavljena i ona su već u magacinima, dok mi samo čekamo da nas posluži povoljno vrijeme kako bismo krenuli sa radom”, nevale je dr. Grgić.

Kao i svake godine kada se u proljeće vrši zaprašivanje larvi komaraca u Distriktu Grgić je i ovoga puta dala određene preporuke za pčelare skrenuvši im pažnju da pčele zatvore u košnice kako one ne bi bile vani kad se bude radio ruralni dio Brčko distrikta.

“Ovim putem apelujem i savjetujem roditeljima sa djecom, kao naravno i drugim ljudima, da kada izlaze ili borave na otvorenom u večernjim satima nakon zalaska sunca da mažu tijelo sredstvima za zaštitu od komaraca, da nose dužu odjeću, pogotovu ako ta lica idu na izlete ili šetnje u šume ili druge predjele koji nisu tretirani protiv komaraca”, zaključila je epidemiologinja dr Grgić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img