spot_img
spot_img

Вечерас почиње запрашивање комараца у градској зони Брчког

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Вечерас у 19.00 сати започиње прво овогодишње веће запрашивање комараца у градској зони Брчког од стране Епидемилошке службе Дома здравља Брчко. Запрашивање ће се вршити сваког дана од 19.00 до 21.00 сати до 31. јула.

Епидемиологиња у Дому здравља Брчко др Адријана Гргић навела је да је до сада у неколико наврата овог прољећа било запрашивања комараца у Брчко дистрикту, али је учинак био веома мали због дужег кишног периода који је онемогућио дејство средства за запрашивање. Гргић је казала да се ово третирање врши само за легла комараца.

„Вечерас фактички крећемо са запрашивањем од 19.00 до 21.00 сати. Радићемо ужио дио града са једном монтираном машином на возилу и са још једном екипом састављеном од шест техничара који ће радити са леђним пумпама“, појаснила је Гргић.

Након градске зоне запрашивање легла комараца касније ће се наставити у приградским и руралним мјесним заједницама Брчко дистрикта такођер у периоду од 19.00 до 21.00 сати. На неким мјестима као што су Бијела, Шаторовићи и друга која су далеко од центра града ради квалитетнијег и обухватнијег обављања посла запрашивања комараца екипе ће остајати до касно у ноћ.

Др Гргић напоменула је да је Епидемиолошка служба Дома здравља Брчко опремљена потребним обученим људством, техником и довољним количинама средства за запрашивања комараца.

“Средства су већ одавно набављена и она су већ у магацинима, док ми само чекамо да нас послужи повољно вријеме како бисмо кренули са радом”, невале је др. Гргић.

Као и сваке године када се у прољеће врши запрашивање ларви комараца у Дистрикту Гргић је и овога пута дала одређене препоруке за пчеларе скренувши им пажњу да пчеле затворе у кошнице како оне не би биле вани кад се буде радио рурални дио Брчко дистрикта.

“Овим путем апелујем и савјетујем родитељима са дјецом, као наравно и другим људима, да када излазе или бораве на отвореном у вечерњим сатима након заласка сунца да мажу тијело средствима за заштиту од комараца, да носе дужу одјећу, поготову ако та лица иду на излете или шетње у шуме или друге предјеле који нису третирани против комараца”, закључила је епидемиологиња др Гргић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img