spot_img
spot_img

Вечерас у Брчком концерт Звонка Богдана

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру манифестације “Прољеће у граду” вечерас ће у брчанском Дому културе са почетком у 20 часова наступити Звонко Богдан.

Улаз на концерт је бесплатан.

Звонко Богдан је пјевач и композитор народне и староградске музике. Власник је винарије која носи његово име, салаша и ергеле коња. Рођен је 5. јануара 1942. године у Сомбору у Војводини. Живи и ради у Суботици.

Иза Звонка је дугогодишња музичка каријера коју су обиљежиле веома емотивне и аутентичне пјесме из војвођанске свакодневице. Низали су се и концерти за памћење. Са уласком у позне године за Звонку је сваки наступ још емотивнији, а сваку своју песму, како је рекао, још јаче осјећа.

Као посебан тренутак у својој каријери, Звонко је у једном интервјуу издвојио долазак познатих књижевника Моме Капора у Душка Радовића у једну београдску кафану у којој је само Звонко наступао. За њега је то био посебан тренутак који ће памтити цијели живот јер је веома поштовао ове књижевнике. Занимљиво је да његова музичка каријера деценијама ишла само узлазном путањом. Звонко није имао „падова“, као што то обично буде у дугогодишњим музичким каријерама када са временом дође до засићења или умора. Његова каријера увек је ишла у само једном правцу – ка врху.

Своју прву ауторску пјесму под називом „Сваке ноћи теби певам“ снимио је 3. децембра 1968. године. Од тог тренутка, музичка каријера Звонка Богдана ишла је само узлазном путањом. Заиста невјероватних 45 година музичке каријере обиљежио је 2013. године чувеним концертом у Сава центру у Београду.

Препознатљив је по свом наступу који прати тамбурашки оркестар. Он пјева оригиналне и традиционалне пјесме, а најдраже су му оне о његовом родном крају. На радију у Новом Саду 1971. године отпјевао је своју ауторску пјесму, коју је и компоновао, под називом „Еј салаши на северу Бачке“. Пјесма је одлично прошла, а он је потом наставио да пише, компонује и пјева.

„Еј, салаши“, „Ево банке цигане мој“, „Кад сам био млађан ловац“, „Фијакер стари“, „У том Сомбору“, „Нема лепше девојке“, „Ко те има, тај те нема“, „Крај језера кућа мала“, су неке од његових најпопуларнијих пјесама.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img