Usvojena Odluka: Evo koliko srednjoškolaca će imati Brčko

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je usvojila Odluku o broju učenika za upis u srednje škole Distrikta za školsku 2022. / 2023. godinu, kojom se određuje broj od 880 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja za upis u prve razrede srednjih škola i uvode novi smjerovi.

„Došlo je do određenih korekcija i uveli smo nove smjerove odnosno zanimanja pa će tako u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi biti novo zanimanje Poljoprivrednog tehničara – Fitofarmaceut kao i Zubno-stomatološki tehničar, u Tehničkoj školi se uvode novi smjerovi i to Rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i Zidar/keramičar, dakle ovo su zanimanja kojih do sada nije bilo. Takođe, obnovili smo u Ekonomskoj školi smjer Ugostiteljsko-kulinarskog tehničara koji posljednjih nekoliko godina nije upisivan“, kazao je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

- Reklama -

On je kazao da planirani broj upisa učenika u srednje škole prelazi broj učenika koji će ove godine završiti osnovno obrazovanje u Brčko distriktu BiH, ali da se računa da će novi smjerovi animirati učenike da upišu takva deficitarna zanimanja, kao i da će doći do eventualnog interesovanja učenika iz okruženja Distrikta da svoj nastavak srednjoškolskog obrazovanja nastave u Distriktu.

„Prijedlogom rebalansa Budžeta, koji je danas odobrila Vlada Distrikta, predviđena su dodatna sredstva za nastavak subvencionisanja smještaja studenata u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini kao i stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama, što do sada nije bilo, a predviđeno je u Strategiji razvoja Brčko distrikta do 2027. godine. Mi ćemo vrlo brzo stupiti u kontakt sa poslovnom zajednicom, kako bismo konkretizovali koja su to deficitarna zanimanja, jer mi imamo određeni pregled i to su dijelom novi smjerovi koji se uvode u srednje škole“, istakao je Bulatović.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime