spot_img
spot_img

Усвојена Одлука: Ево колико средњошколаца ће имати Брчко

spot_img
spot_img

На приједлог Одјељења за образовање, Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине је усвојила Одлуку о броју ученика за упис у средње школе Дистрикта за школску 2022. / 2023. годину, којом се одређује број од 880 ученика распоређених у 44 одјељења за упис у прве разреде средњих школа и уводе нови смјерови.

„Дошло је до одређених корекција и увели смо нове смјерове односно занимања па ће тако у Пољопривредној и медицинској школи бити ново занимање Пољопривредног техничара – Фитофармацеут као и Зубно-стоматолошки техничар, у Техничкој школи се уводе нови смјерови и то Руковалац грађевинских и претоварних машина и Зидар/керамичар, дакле ово су занимања којих до сада није било. Такође, обновили смо у Економској школи смјер Угоститељско-кулинарског техничара који посљедњих неколико година није уписиван“, казао је шеф Одјељења за образовање Зоран Булатовић.

Он је казао да планирани број уписа ученика у средње школе прелази број ученика који ће ове године завршити основно образовање у Брчко дистрикту БиХ, али да се рачуна да ће нови смјерови анимирати ученике да упишу таква дефицитарна занимања, као и да ће доћи до евентуалног интересовања ученика из окружења Дистрикта да свој наставак средњошколског образовања наставе у Дистрикту.

„Приједлогом ребаланса Буџета, који је данас одобрила Влада Дистрикта, предвиђена су додатна средства за наставак субвенционисања смјештаја студената у студентским домовима у Босни и Херцеговини као и стипендирање дефицитарних занимања у средњим школама, што до сада није било, а предвиђено је у Стратегији развоја Брчко дистрикта до 2027. године. Ми ћемо врло брзо ступити у контакт са пословном заједницом, како бисмо конкретизовали која су то дефицитарна занимања, јер ми имамо одређени преглед и то су дијелом нови смјерови који се уводе у средње школе“, истакао је Булатовић.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img