spot_img
spot_img

Усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о високом образовању Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У наставку 31. редовне сједнице Скупштина Брчко дистрикта усвојила је у сриједу 4. јула 2018. године Закон о измјенама и допунама Закона о високом образовању, са амандманима.

Сенад Османовић, шеф Одјељења за образовање, изјавио је да се усвајањем измјена и допуна обезбјеђује усклађеност овог закона са Оквирним законом о високом образовању БиХ и већа контрола над радом високошколских установа у Брчко дистрикту БиХ.

Амандманом је допуњен члан 19 Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању на начин да ће рјешење издато високошколској установи прије ступања на снагу овог закона представљати лиценцу и прву акредитацију високошколске установе, која ће важити до рјешавања по захтјеву за лиценцирање и акредитацију који је поднесен прије ступања на снагу измјена и допуна, а у року који је одређен Законом о високом образовању Брчко дистрикта БиХ. Високошколске установе које нису поднијеле захтјев за лиценцирање и акредитацију у складу са Законом о високом образовању у Брчко дистрикту БиХ не могу остварити право на акредитацију у складу са овим законом.

Прије усвајања Закона и амандмана Скупштина је донијела Закључак којим је утврдила да се одредбом члана 19 Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању Брчко дистрикта БиХ не укида или не умањује ниједно већ стечено приватно право физичког лица, правног лица или лица које наступа у приватном својству. Закључено је да је временски период у прошлости на који се Закон примјењује разуман и да постоји увјерљив јавни интерес да одредба има ретроактивно дејство.

Донесен је и Закључак којим је констатовано да је неоправдано напуштање сједнице Скупштине у поступку разматрања и усвајања амандмана на Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању Брчко дистрикта БиХ од стране посланика Ивана Крндеља и Пеје Мендеша и да то доводи у питање извршавање статутарних и законских обавеза Скупштине због чега Скупштина мора приступити даљем раду без обзир на њихово одсуство.

Посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ усвојили су Одлуку о измјени Одлуке о именовању предсједавајућих и чланова сталних скупштинских комисија. Усвојен је Извјештај о спроведеној процедури за избор кандидата за чланове Надзорног одбора ЈЗУ “Здравствени центар Брчко“ док Предлог одлуке о именовању чланова овог тијела није добио потребну већину.

Дата је сагласност на измјене и допуне Статута ЈП “Комунално Брчко“, а усвојен је и Извјештај о раду Управног одбора овог предузећа.

Због недостатка кворума сједница је прекинута нешто прије 19 часова, а нови наставак 31. сједнице заказан је за 18. јул 2018. године.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img