Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH

U nastavku 31. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta usvojila je u srijedu 4. jula 2018. godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, sa amandmanima.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, izjavio je da se usvajanjem izmjena i dopuna obezbjeđuje usklađenost ovog zakona sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH i veća kontrola nad radom visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu BiH.

- Reklama -

Amandmanom je dopunjen član 19 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na način da će rješenje izdato visokoškolskoj ustanovi prije stupanja na snagu ovog zakona predstavljati licencu i prvu akreditaciju visokoškolske ustanove, koja će važiti do rješavanja po zahtjevu za licenciranje i akreditaciju koji je podnesen prije stupanja na snagu izmjena i dopuna, a u roku koji je određen Zakonom o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH. Visokoškolske ustanove koje nisu podnijele zahtjev za licenciranje i akreditaciju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH ne mogu ostvariti pravo na akreditaciju u skladu sa ovim zakonom.

Prije usvajanja Zakona i amandmana Skupština je donijela Zaključak kojim je utvrdila da se odredbom člana 19 Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH ne ukida ili ne umanjuje nijedno već stečeno privatno pravo fizičkog lica, pravnog lica ili lica koje nastupa u privatnom svojstvu. Zaključeno je da je vremenski period u prošlosti na koji se Zakon primjenjuje razuman i da postoji uvjerljiv javni interes da odredba ima retroaktivno dejstvo.

Donesen je i Zaključak kojim je konstatovano da je neopravdano napuštanje sjednice Skupštine u postupku razmatranja i usvajanja amandmana na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH od strane poslanika Ivana Krndelja i Peje Mendeša i da to dovodi u pitanje izvršavanje statutarnih i zakonskih obaveza Skupštine zbog čega Skupština mora pristupiti daljem radu bez obzir na njihovo odsustvo.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju predsjedavajućih i članova stalnih skupštinskih komisija. Usvojen je Izvještaj o sprovedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Nadzornog odbora JZU “Zdravstveni centar Brčko“ dok Predlog odluke o imenovanju članova ovog tijela nije dobio potrebnu većinu.

Data je saglasnost na izmjene i dopune Statuta JP “Komunalno Brčko“, a usvojen je i Izvještaj o radu Upravnog odbora ovog preduzeća.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica je prekinuta nešto prije 19 časova, a novi nastavak 31. sjednice zakazan je za 18. jul 2018. godine.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime