Usvojen rebalans budžeta: 282 miliona KM

Na večerašnjem vanrednom zasjedanju Skupština Brčko distrikta jednoglasno je usvojila treći rebalans budžeta Brčko distrikta u ovoj godini.

Prema riječima gradonačelnika Brčkog Siniše Milića najnoviji rebalans je rezultat promjene plana prihoda koji su umanjeni za oko pet miliona KM, najvećim dijelom zbog pada prihoda od indirektnih poreza. Takođe, rebalans je uvećao ukupan budžet viškom prihoda nad rashodima i prenosom kapitalnih budžeta iz 2018. i 2019. godine u ukupnom iznosu od oko 12 miliona KM. Nakon ovog rebalansa ukupan Budžet Brčko distrikta za ovu godinu iznosi 282 miliona KM.

– Najveće stavke ovog rebalansa odnose se na nekoliko kapitalnih projekata koje bi trebalo realizovati JP „Komunalno Brčko“ u iznosu od 1,5 milona KM. Tu su i sredstva za javno zdravstvo, 1,5 milona KM za podsticaje u privredi i dva miliona KM za podsticaje u poljoprivredi, kao i po 500.000 KM za samozapošljavanje u privredi i poljoprivredi – rekao je Siniša Milić gradonačelnik Brčkog.

Milić je rekao da Brčko distrikt očekuje dalje smanjenje prihoda koje će biti iskazano kroz naredni rebalans budžeta koji se očekuje u septembru.

Vanrednoj sjednici Skupštine prethodilo je redovno zasjedanje tokom koga je okončana 66. redovna sjednica na kojoj je po hitnom postupku usvojen Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o podsticaju poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na podsticaje imati proizvođači koji imaju prebivalište u Brčko distriktu najmanje pet godina.

– Veliki dio novca za podsticaje odlazi u susjedne opštine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi. Ovim izmjenam zakona štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati podsticaje – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Po hitnom postupku usvojojen je i Zakon o izmjenam i dopunama Zakona o porezu na dobit koji će omogućiti elektronsko podnošenje poreskih prijava, a izmjenama je ukinuto oslobađanje od izvoza na usluge.

– To nam je pravilo velike probleme i gubitke od dva do tri miliona godišnje. Usluge su ovdje uglavnom obavljane fiktivnim putem i to smo sada onemogućili- rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta dodajući da će za razliku od izvoza usluga, izvoz proizvoda i dalje biti stimulisan.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime