Usvojen Program utroška sredstava tekućih grantova u oblasti sporta i kulture

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, danas na 72. vanrednoj sjednici, Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za korišćenje novčanih sredstava sa pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2019. godinu po javnom pozivu u Odjeljenju za privredni razvoj sport i kulturu kao i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u ovom odjeljenju.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da su nakon današnje sjednice stvorene pretpostavke da se grantovi mogu u redovnoj proceduri raspodijeliti onima kojima su namijenjeni.

„Dio sredstava se odnosi na pozicionirane grantove koji su budžetom namijenjeni za određena udruženja, a dio sredstva biće dodijeljen na osnovu usvojenih kriterijuma“, istakao je Gudeljević.

Za pomoć nevladinim organizacijama u oblasti sporta izdvojen je iznos od 1 189 400 KM, za oblast kulture 200 000 KM, a za projekte i manifestacije planirane su 334 000 KM.

„Kriterijumi se nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine, osim što će ubuduće udruženja moći učestvovati u ovoj raspodjeli nakon pet godina aktivnog djelovanja u sportu za koji su registrovana. To se ne odnosi na klubove koji već primaju grantove“, dodao je Gudeljević.

On je istakao da je Vlada Brčko distrikta BiH, nakon duže rasprave i različitih pogleda na to da li su kriterijumi pravični i pravedni prema svim klubovima, usvojila zaključak da Odjeljenje do sljedeće godine napravi pojedinačne kriterijume za svaki sport kako bi bila odagnana svaka sumnja da je neki od sportova privilegovan u odnosu na druge sportove.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime