Usvojen Program mjera za pomoć privrednim subjektima

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 129. vanrednoj sjednici usvojila je Program mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu BiH u vezi sa zabranom rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Ovaj program odnosi se na finansijsku pomoć preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama kojim je naredbom Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH rad zabranjen od 22. novembra 2020. godine, kada je od 22:00 časa nastupio i policijski čas na području Distrikta.

Djelatnici koji su obuhvaćeni ovim programom su hoteli i sličan smještaj, ostali smještaj, gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika, ostali kopneni prijevoz putnika (d. n), djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, djelatnosti kockanja i klađenja i fitnes centri.

Korisnici ovog programa koji ispunjavaju uslove i kriterijume imaće pravo na nadoknadu bruto plata u visini isplaćenih bruto plata u oktobru 2020. godine.

Visina sredstava za subvenciju nadoknade isplaćene bruto plate u periodu zabrane utvrdiće se na osnovu zaprimljenih zahtjeva po javnom pozivu po ovom programu srazmjerno broju dana trajanja zabrane rada.

Iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH kazali su da korisnici ovog programa uskoro mogu očekivati i objavljivanje javnog poziva.

Vlada je na današnjoj vanrednoj sjednici primila k znanju i Informaciju o troškovima plata za subjekte kojima je po odluci Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH zabranjen rad u trajanju od 15 dana.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, četvrti dio.

Ukupna sredstva za ovaj dio programa iznose 239.600,00 KM. Grantovi su namijenjeni za finansiranje redovnog rada za ukupno 28 mjesnih zajednica, udruženja građana i omladinskih klubova mjesnih zajednica.

Na vanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Nacrt odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu granta JP „Komunalno Brčko“ d. o. o., Brčko distrikt BiH, u svrhu rješavanja vodosnabdijevanja u MZ Skakava Gornja u Brčko distriktu BiH kao i Nacrt zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt organizacionog plana Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Vlada je na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrala i Informaciju u vezi s prinudnim iseljenjem porodice iz stana u naselju Bukvik (Gajevi) te donijela zaključak o obustavljanju svih deložacija porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koriste alternativni smještaj u svojini Brčko distrikta BiH dok traju nepovoljne klimatske prilike tokom zime i proljeća.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime