Usvojen budžet Brčko distrikta

Skupština Brčko distrikta usvojila je danas Budžet za ovu godinu u iznosu od 238.227.961 KM, kao i Zakon o izvršenju budžeta za 2021. po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je obilježje ovog budžeta to što je donesen u skladu sa novim Zakonom o budžetu gdje je gornja granica prihoda određena prijedlogom budžeta.

Milić je napomenuo da u skupštinskoj proceduri nije bilo mogućnosti za povećanje prihoda zbog čega su svi amandmani proistekli iz ušteda u prijedlogu budžeta koji je došao od gradonačelnika, a prije svega na platama, materijalnim troškovima i toplom obroku koji je trebalo da se uvede.

On je napomenuo da se amandamnima gradonačelnika, kojih je bilo 36, izdvaja dodatnih 1.000.000 KM za utopljavanje javnih zgrada, prije svega u zdravstvenom sektoru.

Osim toga, kaže Milić, izdvojen je dio sredstava za aktivnosti Crvenog krsta za prevoz djece sa posebnim potrebama, kao i za nastavak realizacije projekata stambenog zbrinjavanja Roma u okviru Odjeljenja za raseljena i izbjegla lica.

“Oko 300.000 KM je izdvojeno amandmanom za nastavak projekata koji su započeti u okviru Odjeljenja za javne poslove i ono što je vrlo važno jeste da se, nakon usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa kroz usvojene amandmane, obezbjeđuju primanja članova komisije za sprečavanje sukoba interesa kojim se faktički omogućava realizacija tog zakona”, rekao je Milić novinarima.

On je istakao da moratorijum na zapošljavanje formalno nije proglašen, ali da je dogovoreno da se ne planiraju nove pozicije.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je ovaj prijedlog budžeta sačinjen u neobičnim okolnostima, za četiri dana, da su popravke napravljene amandmanima gradonačelnika, te da će parlamentu veoma brzo biti ponuđen i prvi rebalans budžeta.

Predsjedavajući skupštinske komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će se već prvim rebalansom sa sredstava rezerve, gdje je, takođe, amandmanima gradonačelnika prebačen značajan iznos sredstava kroz višak prihoda nad rashodima, pojačati kapitalni iznos budžeta.

Poslanik opozicione stranke “Narod i pravda” Damir Bulčević smatra da je budžet tranzicioni, da je “ad hok” rješenje vladajuće strukture i da nije usvojen u skladu sa Zakonom o budžetu.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime