Usvojen budžet Brčko distrikta za 2018. godinu

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su na 8. vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak 26. marta 2018. godine budžet Brčko distrikta BiH u iznosu od 243.981.005,80 KM.

Sjednica je završena noćas oko 1:30 posle ponoći, a poslanici su usvojili preko 1.000 amandmana.

- Reklama -

– Usvojili smo budžet u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine i što je najvažnije, stigli smo usvojiti budžet u zakonskom roku – izjavio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine. Naglasio je da je time Skupština potvrdila svoju odgovornost prema građanima i institucijama Brčko distrikta.

Razmatranju i usvajanju budžeta prethodilo je donošenje Zaključka vezanog za odsustvo tri poslanika iz reda hrvatskog naroda, Ivana Krndelja, Peje Mendeša i Tomislava Stjepanovića, koji će biti objavljen u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH. Shodno članu 64 stavu 7 Poslovnika o radu, Skupština je zaključila da se pisana obavještenja ovih poslanika od 26. marta 2018. godine o njihovoj odsutnosti sa 8. vanredne sjednice Skupštine, smatraju neosnovanim jer su prisustvovali drugom nastavku ove sjednice koju su neopravdano u toku rada napustili.

– Dolaskom na sjednicu i učešćem u raspravi sami su obezvrijedili svoja pismena obrazloženja i nakon ponovnog odlaska morali smo konstatovati da su neopravdano napustili sjednicu jer nisu javili predsjedavajućem Skupštine da napuštaju zasjedanje i da neće raditi – pojasnio je predsjednik Kadrić.

Donošenjem Odluke o dopustivosti proceduralne radnje kojom je uređen način glasanja o amandmanima Skupština je omogućila poslanicima da se o amandmanima Komisije za budžet, gradonačelnika i poslanika iz stranaka skupštinske većine izjašnjavaju u paketu, što je obezbijedilo efikasno razmatranje i usvajanje amandmana.

Nakon završetka 8. vanredne sjednice Skupština Brčko distrikta održala je i 9. vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj je po hitnom postupku usvojila Nacrt zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2018. godinu. Donesena je i Odluka o visini stope poreza na nekretnine u iznosu od 0,05 odsto na poresku osnovicu.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime