Uskoro prvi “Majevica Trail”: Trka za uživanje

Omeđena Posavinom i Semberijom na sjeveru, rijekom Drinom na istoku, Sprečanskom dolinom na jugu i Trebavskim gorjem na zapadu, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine nalazi se masiv planine Majevice.

"Jer baš mi se trči i baš u prirodi, po šumi, gore-dole, preko potoka, dok ptice cvrkuću, a znoj kapa sa čela, a meni milina."😄😄😄🏃‍♂️🏃‍♀️🐦🌳🌳🌳

Posted by Majevica trail on Thursday, June 27, 2019

Bogata šumama, brojnim manjim vodotocima, šarolikom geomorfološkom strukturom, Majevica pruža naročit užitak njenim posjetiocima.

Za posebno iskustvo na ovoj planini pobrinula se grupa entuzijasta iz Brčkog, koja ove godine po prvi put organizuje „Majevica Trail“, sportsko-rekreativni događaj koji će Majevicu prikazati u najljepšem svjetlu.

Majevica Trail“ se održava 14.09.2019. godine od planinarskog doma „Sv. Bernard“ u podmajevičkom selu Gornji Zovik u Brčkom, gdje se održava skup učesnika i ostale propratne aktivnosti.

Željko Novaković, jedan od organizatora ove trke kaže da su ovakvim događajem željeli brčacima ponuditi da se oprobaju u planinskom trčanju, ali isto tako da sve goste sa strane upoznaju sa ljepotom naše Majevice.

Sportsko-rekreativni događaji na otvorenom i u prirodi su u velikoj ekspanziji posljednjih nekoliko godina, a „Majevica Trail“ predstavlja jedan upravo takav događaj, sačinjen od tri kategorije trka, kako bi svi, od amatera do rekreativaca i profesionalaca, uživali u njemu.

Za one koji žele trčati iz zabave, ili prošetati se zajedno sa porodicom ili prijateljima, usput istražujući ljepote Majevice, tu je „Fun Trail“, staza u dužini od  2 kilometra. Onim malo spremnijim više će odgovarati „Blue Trail“ – 10 km čistog uživanja. Za one najambicioznije, iskusne trkače, tu je „Red Trail“. 25 kilometara staze za dokazivanje nadmoći uma nad tijelom.

“Sve tri staze smo adaptirali tako da svi oni koji se po prvi put susreću sa ovim događajem osjećaju sigurno. Markacije će se nalaziti na svakih 50-ak metara, tako da je praktično nemoguće izgubiti se u šumi, na stazama ćemo imati nekoliko okrepnih stanica gdje će se učesnici moći dopuniti vodu, pregristi nešto od voća…”, pojašnjava Željko Novaković.

Novaković dodaje da je zajedno s njim u organizacionom timu još nekoliko entuzijasta koji su u proteklih nekoliko godina iskusili ovaj vid sporta i rekreacije, a jedan od njih, Matija Ivaković bilježi i nekoliko zavidnih uspjeha.

Pozitivna iskustva koja nose sa ostalih događaja na kojima su učestvovali nastojaće upriličiti i u našem planinskom dvorištu – Majevici. Planinsko trčanje samo po sebi zvuči prilično fizički teško, međutim, duh učesnika je takav da jako mali broj njih dolazi zbog takmičenja, već je to pretežno skup zaljubljenika u prirodu, koji su željni lijepog druženja i aktivnog odmora.

“Prijatelji iz „Kluba terenaca 4×4“ će pružiti neophodnu motorizovanu podršku kako organizatoru tako i svim učesnicima, a partneri na ovom projektu su još i „Planinarsko društvo Granaš“, koji će nam biti domaćini u planinarskom domu „sv. Bernard“ gdje je predviđeno okupljanje učesnika, start i cilj trke, kao i propratni događaji u vidu zabave i adrenalin parka”, dodaje Novaković.

Naravno, za najuspješnije takmičare u muškoj i ženskoj kategoriji u obje trke (Blue & Red Trail) obezbjeđene su i vrijedne nagrade, a potvrdom prijave osigurani su vam dry-fit dres Majevica Trail-a, medalje za one koji trku završe, osiguranje za sve učesnike, ali i vruć kotlić nakon trke. Zaslužen!

Svi zainteresovani se mogu prijaviti online putem sljedećeg linka: www.gbt-running.com/event/103. Valja napomenuti i da su prijave moguće do 31.08.2019. godine, dok su prijave po povlaštenim cijenama otvorene do 31.07.2019. god.

“Iskoristiću priliku da pozovem sve ljubitelje prirode, sportiste i rekreativce da osiguraju svoje učešće na vrijeme i pridruže nam se u prvom ovakvom događaju na našim prostorima”, zaključuje naš sagovornik na kraju.

Start i cilj događaja je Planinarski dom „Sv. Bernard“ u Gornjem Zoviku, a trka če se održati 14. septembra 2019. godine.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime