spot_img

Uskoro početak realizacije aktivnosti na aneksu Poljoprivredne i medicinske škole

Published:

Iako su u posljednje vrijeme, u nekoliko navrata, učenici Poljoprivredne i medicinske škole iz Brčkog  otvorenim pismima reagovali tvrdeći da ne postoji volja nadležnih da se  riješi problem sa aneksom njihove škole, čini se da se svjetlo na kraju tunela ipak nazire.

Odjeljenje za obrazovanje je planiralo ovogodišnjim kapitalnim budžetom oko 200.000 maraka za potrebe Poljoprivredne i medicinske škole, tvrdi šef ovog odjeljenja. Dodaje da će 110.000   maraka biti utrošeno na završetak aneksa škole, 70.000 maraka za nabavku potrebne opreme, 5.000 maraka za vinogradarske sadnice i 5.000 maraka za ogradu.

“Moram napomenuti da se nailazilo na probleme prilikom realizacije kapitalnih budžeta iz prethodnih godina, da je došlo do raskida ugovora sa firmom koja je bila izabrana na tenderu i to je usporilo realizaciju. Vjerovatno je ove školske godine to moglo biti završeno da je sve išlo normalnim tokom” rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Nažalost, došlo je do komplikacija koje niko nije želio u ovom slučaju te su i aktivnosti oko završetka aneksa škole zaustavljene. Sada se čeka naredni korak, obzirom da su sredstva budžetom predviđena.

“Čim bude budžet operativan a to je za nekih 20-ak dana počet ćemo sa raspisivanjem tendera za nastavak izgradnje, također i za budžetirana sredstva iz 2014. smo morali čekati budžet za ovu godinu kako bi bila zanovljena. Za ono što je u našoj nadležnosti  ćemo učiniti da se što brže realizuje ali nismo sami nosioci tih aktivnosti, znamo da javne nabavke usporavaju procese” rekao je Osmanović.

Pored sredstava koja su izdvojena ovogodišnjim budžetom postoje dakle  i određena sredstva iz prethodnih godina koja su namijenjena za potrebe ove škole.

“Zanavljanjem kapitalnog budžeta iz 2014. godine ima 65.000 maraka, 60.000 maraka za opremu je izdvojeno iz 2014. godine, 2015. je planirana izgradnja nadstrešnice od 10.000 maraka i 60.000 maraka za opremu. Iz 2016. godine druga nadstrešnica koja je predviđena na aneksu 10.000 maraka, oprema 50.000 maraka i sadnice 10.000 maraka,pošto je Poljoprivredna škola dobila dobar komad zemlje za izvođenje praktične nastave” zaključio je Osmanović.

Osmanović ističe da kada se realizuju sva sredstva i iz ove ali i iz prethodnih godina Poljoprivredna i medicinska škola bi trebala biti ogled za škole u Brčko distriktu.

(brcko.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img