spot_img
spot_img

Укидање усменог дијела тестирања као лијек за корупцију у запошљавању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јавни сектор у Брчко дистрикту биљежи пораст корупције, подаци су истраживања Удружења грађана Демос, који су упутили иницијативу за сузбијање корупције у запошљавању.

Кажу – створена је велика коруптивна мрежа из које се друштво мора извући.

Исмета Османовић као запосленица у јавном предузећу надлежним институцијама је упутила бројне пријаве за коруптивне радње и добила је статус звиждача. Из свог искуства говори да је систем у потпуности исполитизиран, што је довело до великог степена корупције.

„Ја сам то почела пратити онда када сам ја почела имати проблем. Мислим да није било увијек тако, него је то у посљедње вријеме баш интензивно. Можда и ако је било, да није било толико упадљиво“, прича Османовић.

Удружење Грађана Демос Брчко упутило је иницијативу чији су циљ измјене и допуне Закона о државној служби за потпуно објективизирање процеса запошљавања у јавном сектору. Предлаже се укидање усменог дијела тестирања и прописивање додатних критерија у којима би се највише цијенила стручност.

„Ко не буде хтио да потпише иницијативу биће разапет на стуб срама јавног мнијења у Брчко дистрикту. Ми ћемо закупити билборд и ставити имена људи који су подржали и који нису. И константно ћемо вршити медијски притисак“, поручио је Божидар Јовић, предсједник УГ Демос Брчко.

„Кроз резултате анкете увидјели смо да грађани сматрају да је утицај интересних група преко комисије за запошљавање најинтензивнији у процесу запошљавања“, казао је Дамјан Дунџић, асистент координатора пројекта УГ Демос Брчко.

Према извјештајима организације Транспаренцy Интернатионал у БиХ, за узроке опстанка корупције и највећим проблемима, одговоре треба тражити у правосуђу, због претпоставки да у Босни и Херцеговини не постоји политичка воља за борбу против корупције.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img