Ugostitelji apeluju: Hitan sastanak, nismo u stanju da isplaćujemo plate radnicima

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta danas se ponovo obratilo Vladi Brčko distrikta, odnosno Štabu za zaštitu i spašvanje, ovaj put apelom u kome traže hitan sastanak sa predstavnicima vlasti.

U svom obraćanju ugostitelji navode da više nisu u stanju da isplaćuju plate radnicima, te traže od predstavnika vlasti da zajednički iznađu rješenje za situacij uzrokovanu virusom korona.

- Reklama -

Obraćanje Udruženja ugostitelja prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Ugostitelji Brčko distrikta su vam se pet puta do sada obraćali za molbama, apelima i zahtjevima za nužnu pomoć radi nastavljanja obavljanja djelatnosti i očuvanja radnih mjesta u ugostiteljstvu, a da vi pri tome niste učinili ništa, pa čak ni pozvali na sastanak naše predstavnike radi razmatranja svih problema sa kojima se suočavamo.

Obraćamo vam se i šesti put, u nadi da ćete imati sluha za sve građane ovog grada koji rade u ugostiteljstvu, kao i za članove njihovih porodica, koji žive od naše djelatnosti, i za koje bi ostanak bez posla predstavljao nepremostiv problem.

Naime, mi više nismo u stanju da isplaćujemo plate radnicima, te ćemo, ne svojom voljom, biti prinuđeni da im uručujemo rješenja o otkazu, ukoliko vi momentalno ne učinite nešto da bismo prevazišli ovu situaciju i sačuvali radna mjesta.

To „nešto“ smo u prethodnim dopisima detaljno opisivali, tako da se ovaj put nećemo ponavljati, osim što ćemo vas mi pozvati na hitan sastanak, na kome ćemo zajedno napraviti strategiju za izlazak iz krize i prevazilaženje problema u kojem smo zajedno svi.

Do sada ste nam samo otežavali situaciju nametanjem nesprovodivih mjera i stalnom kontrolom nesprovodivog, na koju ukazujete u svakoj naredbi koju donesete, a da pri tome nismo uopšte konsultovani o ustanovljavanju pojedinih mjera koje nemaju nikakav smisao.

Ako uzmemo u obzir da se do sada nijedan radnik u ugostiteljstvu nije zarazio, te da nema dokaza ni da su se gosti zaražavali u našim objektima, nama sve ovo liči na pokušaj da nas natjerate da sami zatvorimo svoje objekte, a da pri tome ne preuzmete brigu o radnicima, čemu vjerovatno služe i sve moguće inspekcije koje nas posjećuju svakodnevno i u tolikoj mjeri da će, po svemu sudeći, uskoro u lokalima biti više inspektora nego gostiju.

U vezi sa svim navedenim, pozivamo vas na hitan sastanak, te vas molimo da nas kontaktirate i obavijestite o vremenu i mjestu istog, na kojem ćemo se ili dogovoriti o načinu pružanja pomoći, ili da nas zatvorite i vi preuzmete brigu o isplati plata i doprinosa radnika na sebe.

U Brčkom, 09.11.2020. godine
Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime