spot_img
spot_img

УГ Демос: Утицај интересних група у процесу запошљавања у јавном сектору свести на минимум

spot_img
spot_img

УГ „Демос“ Брчко је јуче оранизовало јавну трибину на тему незаконитог запошљавања у јавном сектору Брчко дистрикта БиХ са акцентом на уговоре ван радног односа.

Ова пракса, и поред редовних упозорења ревизора који истичу да овакав вид ангажовања радника није у складу са законима Брчко дистрикта, у Брчком је присутна већ дужи низ година.

Божидар Јовић, координатор пројекта, истакао је да утицај интересних група на процес запошљавања у јавном сектору мора бити сведен на минимум и да ће предстојећа реформа јавне управе бити најважнији процес од успоставе Брчко Дистрикта.

„Број незаконито ангажованих радника по уговорима ван радног односа у 2020. је преко 600, што је пораз правне државе. Сви ови људи раде у „сивој зони“ јер обављају послове за које је предвиђен уговор о раду, а они су ангажовани по уговору ван радног односа и не оставрују основна радничка права као што су здравствено осигурање, осигурање у случају несреће на раду, уплата у фонд ПИО/МИО, радни стаж, годишњи одмор и друго”, каже Јовић.

“Они су у јавном сектору радници другог реда, и што је најцрње од свега, сами су на то пристали без воље, жеље и храбрости да се супроставе онима који су их ангажовали по тим уговорима. Напротив, многи од њих су срећни што су „ушли у систем“ јер се надају да ће у систему остати на неодређено вријеме не схватајући да се припрема реформа јавне управе у којој ће доћи до смањења броја запослених јер, реално, многи примају плату коју не зараде. Велики број њих су подобни чланови политичких организација, чланови породица, кумови и пријатељи утицајних људи у Брчком. Паразитирају на буџету Брчко Дистрикта и за свој нерад примају новац пореских обвезника, а као посљедицу имамо трому и неефикасну јавну управу. Овом поцесу су кумовале све политичке партије и ту нема разлике између позиције и опозиције“, додаје координатор пројекта.

Јовић је истакао да на квалитетној и функционалној реформи инсистира и супервизор за Брчко господин Скенлан који је, као и бивши амбасадор САД у БиХ господин Нелсон, идентификовао корупцију као највећег кривца за све негативне процесе у босанскохерцоговачком друштву и Брчко Дистрикту.

„Видјећемо какав ће бити нови Закон о државној служби Брчко дистрикта БиХ који је у фази израде и искрено се надам да ће спријечити малверзације у процесу запошљавања, као и да ће бити социјално одговоран. Упутићемо иницијативу да приликом попуњавања радних позиција у случају боловања или других изостанака са посла до 90 дана, Биро за незапослене аутоматски контактира једну по једну особу са ранг листе која би укључивала сљедеће посебне критеријуме: број година на бироу за незапослене, дужина радног стажа и социјални статус породице. Такође, лица са инвалидитетом би требала бити запослена у јавном сектору у омјеру да на 25 запослених буде запослено једно лице са ивалидитетом. Ово све мора бити садржано у Закону о државној служби, а не у подзаконским актима које је лако измијенити“, истакао је Јовић.

Дамјан Дунџић, асистент координатора пројекта, је рекао да изградња бољег и праведнијег друштва почиње од нас самих, и да би становници Брчког требали бити активнији у подршци оваквим и сличним пројектима који су по свом садржају јавни интерес.

„Људи у Брчком су пали у летаргију, препустили су се мутној води да их носи. Овај пројекат није напад на странке и политичаре, он је коректив пута којима су политичари и странке кренули. Ми јавно говоримо да је пут којим као друштво идемо странпутица и да је једини начин изградње бољег друштва, боље заједнице, сарадња јавне политике и цивилног сектора који се залаже за опште добро“, каже Дунџић.

Пројекат „СТОП незаконитом запошљавању“ је поджао ЦЦИ средствима УСАИД-а. УГ „Демос“ Брчко планира да у наредном периоду активно пише пројекте на тему реформе јавне управе и борбе против корупције и позива невладине оргаизације из Брчког да се укључе у изградњу праведнијег и социјално одговорнијег друштва.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img