spot_img
spot_img

УГ “Демос” тражи допуну Закона о образовању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

УГ “Демос” Брчко дистрикт БиХ је данас упутио иницијативу Влади Брчко дистикта БиХ, Скупштини, Градоначелнику и свим релевантним политичким субјектима у којој тражи допуну Закона о образовању у основним и средњим школама у Брчко дистрикту БиХ.

Прва допуна се односи на права лица која у Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта БиХ раде по основу уговора о привременим и повременим пословима, и то тако да се свим тим лицима дају иста права као и лицима која имају закључен уговор о раду на одређено вријеме. Такође, из УГ “Демос” желе промјену начина ангажовања тих лица, који мора, како истичу, бити ефикасан, транспарентан и који ће служити унапријеђењу процеса наставе. Ова допуна у ставу (4) има антикоруптивни елемент којим се спријечава избор подобних лица са Завода за запошљавање Брчко Дистрикта. СТОП партократији и непотизму у процесу запошљавања “уговораца” и њиховој дискриминацији у односу на друге раднике.

Друга допуна се тиче замјене одсутног наставника и прековременог рада наставника који га мијења, а која је тренутним законским рјешењем неусклађена са педагошким стандардним и интересима ученика да имају најквалитетнију могућу наставу у основним и средњим школама. Неријетко се дешава да наставници имају дуплу норму или имају прековремене (хонорарне) часове у редовној настави, док у исто вријеме имамо незапослене стручне људе, истичу из УГ “Демос”.

Трећа допуна се односи на усклађивање Закона о образовању у основним и средњим школама у Брчко дистрикту БиХ са чланом 54 Оквирног закона о високом образовању у Босни и Херцеговини како би се заштитила стручност запосленика и осигурала законитост запошљавања у Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта БиХ. Уназад 10 година, а и тренутно, у јавни сектор се запошљавају лица која су у тренутку стицања дипломе завршила неакредитоване високошколске установе, противно члану 54 раније поменутог закона, тврде из УГ “Демос”.

То су, додају, претежно дипломе са сумњивих приватних високошколских установа које стварају хиперпродукцију „стручњака“ из разних области, а један од најпознатих таквих унирвезитета се налази баш у Брчком.

Из овог удружења позивају све политичке субјекте из Брчко дистрикта БиХ да се јавно изјасне о овој иницијативи и својим ставом подрже заговарање које за циљ има праведније и социјално одговорно друштво усклађено са вриједностима ЕУ.

Иницијатива УГ „Демос“ Брчко је саставни дио пројекта „СТОП незаконитом запошљавању у јавном сектору“ кроз програм „Подршка грађанима у борби против корупције“ који финансијски подржава USAID, а реализује ЦЦИ као главни имплементатор.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img