spot_img
spot_img

УГ Демос одговорио Шадићу: ЦТ није 100% у функцији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом пресконференције коју је сазвао Шеф Одјељења за јавно здравство и остале услуге господин Сеад Шадић под насловом “Оставка или истина”, желимо да допунимо господина Шадића у исказима и демантујемо поједине дијелове истог.

Истина:

Стручни тим УГ “Демос” у пројекту “Скенирајмо корупцију” чине господин Жељко Капикул, дипломирани правник, и госпођа Драгана Станимировић, радиолог. Након обављене квалитативне анализе података са којима располажемо, исти су написали извјештаје који су презентовани јавности на пресконференцији одржаној 27.09.2021. у Омладинском центру Брчко.

У извјештају који потписује правник детаљно је образложен посљедњи поступак јавне набавке са констатацијом да је ЦТ апарат коначно набављен. Сумњу у број слајсова у аквизицији, по тендеру је тражено 128, отклонио је у свом извјештају стручни сарадник инжињер електротехнике господин Ален Јусуфовић којег је упослио ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”. Текст извјештаја још нисмо званично добили, али у исти је имала увид наш стручни сарадник госпођа Станимировић која нам је на састанку рекла да апарат испуњава техничке спецификације.

Извјештај радиолога садржи све детаље у вези могућности ЦТ апарата, али и чињеницу да исти неће бити 100% искориштен док се не заврши процес обука који је у току. Цитирам Такође, добављач је био у обавези да обезбједи и адекватну обуку запослених на Одјељењу за дијагностику, Служба радиологије Болнице Брчко, који ће радити на ЦТ уређају. То је у првом акту реализовано у краткој, четверодневној обуци запослених коју је водила стручна и за то обучена особа (апликатор) за испоручени модел ЦТ уређаја. У тој обуци запосленима су дате основне упуте о раду на ЦТ уређају. Обзиром да је обука била кратка и непотпуна и да се ради о уређају са великим софтерским могућностима, алатима за чије је савладавање потребан дужи временски период, са добављачем је договорено да се обука у скорије вријеме наставии да се реализује кроз дужи временски период како би се запослени адекватно и свеобухватно информисали и обучили за рад на ЦТ уређају.

У изјави за Радио Брчко слично је рекао и господин Азур Биједић, шеф Дијагностичке службе Болнице. Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja – Radio Brčko distrikta BiH (radiobrcko.ba) Дакле, на основу наших сазнања, ЦТ није 100% у функцији, али ће на радост свих нас бити након окончаних обука.

Вијест о сипању бензина у ЦТ апарат и експлозији је објављена на сатиричном порталу Бијељина Њуз који измишља приче да би насмијао читаоце Brčko: U novi CT aparat greškom sipali benzin, od eksplozije popucali prozori na bolnici! . Лично нисам прочитао тај чланак до ове пресконференције и квалитетно сам се насмијао након читања. Да га је неко од пројектног тима прочитао, био би објављен на нашој званичној фејсбук страници https://www.facebook.com/demos.brcko . Свакако је посјетите и ошин'те  лајк!

Закључак је да сваки грађанин треба бити задовољан набавком ЦТ апарата, али да је потребно убрзати обуке како би могли апарат потпуно искористити. Ово је највећи помак у набавци дијагностике уназад 20 година.

Оставка:

УГ “Демос” је задовољан сарадњом са Одјељењем за јавно здравство и остале услуге и Одјељењем за стручне и административне послове јер смо до сада добили сву тражену документацију, што доказује спремност Владе Брчко дистрикта БиХ да сарађује са невладиним организацијама када су у питању пројекти из области борбе против корупције. Имали смо конструктиван састанак и са господином Шадићем на којем је исти рекао да, уколико имамо сазнања да неко крши законе, иста подијелимо са Тужилаштвом и Полицијом.

Доказе нисмо имали, али се њима нисмо ни бавили, јер су претходни тендери прошло вријеме. Истина, сумње да набављени апарат нема у аквизицији 128 слајсова смо усменим путем подијелили и са замјеником Тужиоца Брчко дистрикта БиХ.

Сумње су подстакнуте увидом у тендерску документацију и телефонским разговором са директором  болнице “Србија” у Источном Сарајеву који је усмено рекао да њихов апарат има 64 слајса у аквизицији и 128 слајсова у реконструкцији. У питању је идентичан ЦТ апарат Револушн Ево који је Брчко платило око 200.000 КМ више, с тим да не знамо да ли је испоручен исти или напреднији софтвер са додацима, што може у коначници повећати цијену апарата. https://ba.ekapija.com/news/3316273/nova-bolnica-u-istocnom-sarajevu-dobila-ct-aparat-vrijedan-vise-od-milion У посљедњем тендеру, према тумачењу нашег правника, све је било у складу са позитивним Законима.

Одговорност за раније неуспјехе не може сносити Сеад Шадић, али исти може бити у потпуности ангажован да се квалитетна обука радиолога и техничара обави у најкраћем могућем року, да јавна набавка магнетне резонанце буде овај пут успјешна, као и да се промијене законски прописи како би љекаре специјалисте који су се школовали на рачун буџета Брчко дистрикта БиХ задржали најмање 10 година у нашој ЈЗУ.

 

Предсједник УГ “Демос” Брчко дистрикт БиХ,
Божидар Јовић

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img