spot_img
spot_img

УГ Демос: Кликом умјесто гужве

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пројекат „Оснаживање цивилног друштва западног Балкана за реформисану јавну управу (WeBER 2.0)” финансира Европска унија, а Вањскополитичка иницијатива БХ (VPI BH) проводи са партнерима у оквиру мреже Think for Europe и у сарадњи са бриселским Центром за европску јавну политику (EPC). УГ “Демос” Брчко је дио овог пројекта кроз пројекат “Кликом умјесто гужве” који имплементира у својој локалној заједници.

“Овај пројекат је значајан за јавну управу наше локалне заједнице, јер укључује двије важне компоненте – став грађана о задовољству услугама које јавна услуга пружа грађанима и степен модернизације услуга јавне управе путем дигиталних сервиса. Живимо у 2021. години, која је ево на измаку, и поражавајућа је чињеница да смо у великом заостатку за државама у окружењу, али и ентитетима у БиХ, када је ријеч о дигитализација јавне управе. Резултати анкете говоре о негативном искуству чак 55,4 % грађана у области услуга које пружа јавна управа. 94,3 % анкетираних сматра да грађани Брчко дистрикта БиХ требају дигиталне сервисе у јавној управи. Као приоритетна одјељења у Влади Брчко дистрикта БиХ која треба дигитализовати, грађани су изабрали Одјељење за јавни регистар (89,7%), Одјељење за здравство и остале услуге (79,5%) и Одјељење за образовање (68,4). Најчешће замјерке грађана су чекање у редовима и гужвена шалтерима да би се добила нека потврда, предао захтјев, молба или пријава, затим одласци на више шалтера за једну потребу, спорост услуга, примање туђих захтјева и њихово рјешавање преко реда и друго”, истакао је Божидар Јовић, координатор пројекта.

Ђорђе Кауриновић, стручни сарадник на пројекту за област информатике, рекаоје: “Јавна управа Брчко дистрикта БиХ има велики потенцијал да се у релативно кратком временском року дигитализује и постане савременаеУправа, јер већ посједује интерни електронски систем “ЛОТУС”. Сви пословни процеси унутар Владе Брчко дистрикта БиХ су дигитализовани, тако да су задовољени предуслови за пружање дигиталних WEB сервиса према грађанима. На исти овај начин су задовољени услови за размјену личних докумената грађана међу Одјељењима (родног листа, вјенчаног листа и слично)“.

Међутим, свако Одјељење Владе има свој начин приступа информацијама, а то је погрешан приступ развоја дигиталних услуга за грађане. Потребан је стручни тим који ће се бавити увезивањем и координацијом између Одјељења, затим развојем информатичких система између Одјељења и институција који су међусобно компатибилни, па је тек онда потребно осмислити интеграцију дигиталних сервиса и јединствен приступ информацијама грађанима.

А све са циљем да грађани у неколико кликова, из свог дома обезбједе документацију која им је потребна, штедећи и своје и вријеме надлежних институција. Могуће је.

 

 

 

(radiobrcko.bа)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img