spot_img
spot_img

Učešće Zanatske pivare Laufer iz Brčkog u USDA Cochran Fellowship Programu u SAD-u

spot_img
spot_img

Nedavno je u Americi uspješno realizovan dvosedmični Cochran Fellowship Program pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede SAD-a (U.S. Department of Agriculture, USDA), a u realizaciji Strane poljoprivredne agencije (Foreign Agricultural Service, FAS) pri USDA, u kojem je učestvovala i pivara Laufer iz Brčkog, prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Tema ovogodišnjeg programa bili su savremeni trendovi u proizvodnji i marketingu zanatskih pivara u SAD-u. Domaćini programa su bili eminentni stručnjaci i profesori iz oblasti tehnologije piva s Kalifornijskog univerziteta u Davisu (UC Davis), koji ima jedan od najstarijih akademskih programa u SAD-u, kao i trenutno najsavremeniju laboratoriju za pivarstvo August A. Busch III te već decenijama na profesionalni put izvodi visokoosposobljene kadrove za rad u pivarskoj industriji.

“Cilj odlaska u SAD i učešća u Cochran Fellowship Programu je prvenstveno nadogradnja znanja u tehnologiji zanatskog piva kroz praćenje najnovijih trendova i akademskih studija posvećenih nekim od najizazovnijih fenomena u tehnologiji piva, a zatim i posjete ubjedljivo najvećim zanatskim pivarama u SAD-u te ostvarivanje direktnih konekcija s najvećim proizvođačima i dobavljačima sirovina i opreme iz SAD-a.”, ističe Kosta Stevanović, osnivač i direktor pivare Laufer, iza koje je pet godina uspješnog poslovanja.

Pored teoretskog i praktičnog rada, u sklopu programa Kosta Stevanović, zajedno s drugim učesnicima, posjetio je i najveće zanatske pivare na zapadnoj i istočnoj obali SAD-a poput Sierra Nevada Brewing Co., Russian River Brewing Company, Almanac Beer Co., Sudwerk Brewing Co., Anchor Brewing Company te New Belgium Brewing Company.

„Glavni zaključak nakon posjete najvećim zanatskim pivarama u SAD-u jeste da kvalitet zanatskog piva itekako može pratiti kvantitet, jer proizvodni kapaciteti ovih pivara premašuju kapacitete i većine industrijskih pivara u našem okruženju. Dakle, ne samo da je moguće postići masovnu proizvodnju zanatskog piva nego je to moguće uraditi uz očuvanje nekompromitovanog kvaliteta proizvoda i kontrolu istog upotrebom najsavremenije opreme. Konkretan primjer je jedna od najpoznatijih zanatskih pivara na svijetu Sierra Nevada Brewing Co., koja je pored izvornog proizvodnog pogona u Chicou, Kalifornija, otvorila i novu, najmoderniju fabriku na istočnoj obali u Mills Riveru u Sjevernoj Karolini, kako bi olakšala distribuciju zanatskog piva širom SAD-a u hladnjačama, jer je poznato da zanatsko pivo gubi na kvalitetu ukoliko je skladišteno ili dugo transportovano na sobnoj temepraturi, upravo zbog toga što nema aditiva i konzervanasa da bi moglo opstati na višim temperaturama“.

Druga polovina programa preselila je učesnike na istočnu obalu SAD-a i bila je posvećena Konferenciji zanatskih pivara u Nashvilleu, Tennesee, koja je ujedno i najveće godišnje okupljanje zanatskih pivara na planeti. Na konferenciji je učestvovalo više od 10.000 registrovanih učesnika iz oblasti zanatskog pivarstva i više od 600 izlagača iz sektora proizvodnje sirovina, opreme za proizvodnju zanatskog piva, kao i vezanih djelatnosti.

Pored izložbenog prostora koji je omogućio idealne uslove za neposrednu razmjenu iskustava, dogovaranje saradnje i networking između zanatskih pivara i dobavljača, podjednako važan aspekt konferencije bila su predavanja na kojima su govore držali najistaknutiji pripadnici „pokreta zanatskog pivarstva“ o raznim temama kao što su proces proizvodnje, marketing, distribucija, ekologija, zakonske regulative, novi trendovi i dr.

„Takođe sam imao priliku da upoznam profesora Charlija Bamfortha, jednog od najcjenjenijih akademika iz sfere zanatskog pivarstva, autora brojnih knjiga i bivšeg profesora s UC Davisa, što je meni kao tehnologu bila izuzetna čast jer sam prethodno izučio sve njegove knjige, a i tom prilikom mi je potpisao primjerak svoje knjige.“

Iz zanatske pivare Laufer ističu kako je struka cijenjena u SAD-u, jer su mnoge velike zanatske pivare donirale milione u opremanje katedre za pivarstvo na UC Davisu iz zahvalnosti za pruženo znanje koje je tim pivarama omogućilo uspjeh u radu, ali i kao zalog za što kvalitetnije budeće kadrove koji su odmah po završetku studija osposobljeni za rad u zanatskim pivarama.

„Imao sam priliku da upoznam i vlasnika jedne od najvećih zanatskih pivara u Americi, Russian River Brewing Company, Vinnija Cilurzoa, kao i da slušam predavanje Sama Calagionea, osnivača i vlasnika jedne od najpopularnijih zanatskih pivara u SAD Dogfish Head Craft Brewery. Interesantno je da su ova, ali i mnoga druga imena iz zanatskog pivarstva, svoj poslovni san započeli proizvodnjom prvih litara zanatskog piva u svojim ‘garažama’ 90-ih godina, kao što je slučaj s mnogim zanatskim pivarama u svijetu.“

Za manje od par decenija zanatsko pivo u SAD-u je postalo masovno rasprostranjen proizvod, moguće ga je pronaći u gotovo svakom lokalu u točenom obliku ili u marketima u staklenoj ambalaži i limenkama, a čak se prodaje i na aerodromima ispred gateova. Kupci žele da probaju nešto novo i trendovi se veoma brzo mijenjanju, a sve to prati brojna scena ljubitelja zanatskog piva. Vjerujemo da će i kod nas ovaj proizvod vrlo brzo dobiti na mnogo većoj popularnosti, a nadamo se i da će sve veći broj ugostitelja shvatiti da je zanatsko ili kraft pivo neizostavan dio ponude.

Stečena znanja iz učešća u ovom programu zanatska pivara Laufer planira primijeniti i u svom radu kroz dugoročni rast i razvoj u Brčkom i BiH, kao i u radu s potencijalnim inostranim partnerima.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img