spot_img
spot_img

Ученици Гимназије протестују: Затворите школе, зар је битнија фотеља?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

“Истина је да поједина одјељења ученика ЈУ Гимназије “Васо Пелагић Брчко” у Брчком, данас нису похађала школску наставу. Самоинцијативно су се покренули и договорили остати кући, уз подршку родитеља.”

Наводи се ово на почетку дописа Колектива ученика Гимназије Васо Пелагић Брчко који је данас стигао у нашу редакцију.

Обраћање ученика брчанске гимназије преносимо у цјелости, без измјена:

Истина је да поједина одјељења ученика ЈУ Гимназије “Васо Пелагић Брчко” у Брчком, данас нису похађала школску наставу. Самоинцијативно су се покренули и договорили остати кући, уз подршку родитеља.

Истина је и да директорица исте школе шаље молбу да се настава на неко вријеме заустави, а на исто одговора нема.

Кризни штаб и Одјел за образовање не раде ништа по питању школовања у овој ситуацији, која је у хаосу.

Смртни случај у брчанској гимназији, заражени професори свих школа, заражени ученици, одјељења у изолацији, ништа то није покренуло Кризни штаб и Одјел за образовање да се настава заустави.

Свим становницима је познато да се то одлаже због избора и предизборних скупова.

Битније је одржати предизборни скуп, давати обећања људима, него побринути се за живот и здравље ученика, просвјетних радника, укућана свих њих гдје неки представљају критичну групу.

Многи су се подијелили у мишљењу о томе ко овдје треба учинити промјену? Шеф Одјела за образовање, Сенад Османовић, прозиван је од стране ученика на друштвеним мрежама и у разговорима. Неки су мишљења да он не може ту ништа, али итекако може. Сви они могу, да хоће. Битније је задржати фотељу, продужити мандат, него задржати старије професоре и критичну групу становника у животу, продужити животни вијек људима и ученицима.

У марту исте ове године, када није било заражених као сада, затворило се све у року од пола сата. Сада смо у пуно горој и критичној ситуацији, али се све одвија на исти начин као и прије короне. Значи ли нешто скраћено радно вријеме угоститељских објеката? Не, не значи. Вирус не излази послије 23h радним данима, а викендом послије 24h. Не бира вирус вријеме, мјесто, нити особу. Присутан је међу свима нама 24/7. Оваква ситуација није само код нас, свима нам је познато да је то у цијелом свијету.

Ученицима и просвјетним радницима није потребна изричито онлајн настава, потребно је одређено вријеме за смирење ситуације. Након тог периода, сагледа се ситуација и одлучи се шта даље.

Нико не тражи апсолутно затварање свега. Тражи се укидање традиционалне школске наставе на одређено вријеме, а за угоститељске објекте нека се Кризни штаб сјети мјера заштите из марта и априла.

Скраћено радно вријеме, физичка дистанца, ограничен број гостију, укидање журки и наступа пјевача, све су то мјере одређене у марту ове године. Нека се понове и нико се бунити неће због тога. Свима је јасно да су кафићи и ресторани једини извор прихода угоститељима, те се не захтијева стриктно затварање.

Шеф Одјела за образовање је допустио себи да га ученици замрзе, прозивају, само зато што ништа не жели и не покушава урадити. Допустио је себи изјаве због којих је називан погрдним именима, а и даље не ради ништа.

Пронаћи ће се неко ко ће дати коментар и рећи: “Ученици ходају без маски, излазе напоље, ако могу у кафиће могу и у школе, и сл.”, али вјерујте да се у истим кафићима викендом може видјети пуно већи број људи 25+. Ту нису само школарци, као што појединци мисле.

Током сједнице се слуша молба за укидање наставе, али се и тада прича усмјерава ка изборима. Касније се сви питају зашто млади одлазе из града и државе, зашто су становници незадовољни влашћу?

Нека родитељима не буде проблем подржати дјецу, бојати се за здравље дјеце и укућана, нека се родитељи не побуне када се спомене обустава наставе на одређени временски период. До знања се увијек може доћи, али се здравље и живот не може задржати увијек.

Нека се стиде сви они који су довели до тога да ученици самоинцијативно покрећу бојкотовање, нека се стиде сви они којима су избори пречи од здравља и живота становника града и државе!

Колектив ученика Гимназије Васо Пелагић Брчко

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img