spot_img
spot_img

Убица полицајца радио као наставник у Економској школи у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ученица Економске школе у Брчком пријавила је наставника разредне наставе за узнемиравање, а полицијском истрагом је разоткривено да је исти професор раније осуђиван због убиства полицајца и других кривичних дјела.

Главни тужилац Зекерија Мујкановић подсјетио је на случај из 2006. када је због блудних радњи над малољетницама осуђен педагог Пете основне школе, који је и поред тога што је од раније био познат по таквим радњама, ипак запослен да ради са дјецом

Полиција Брчко дистрикта БиХ крајем прошле године запримила је пријаву да је наставник разредне наставе у Економској школи у Брчком узнемиравао ученицу. За Журнал су потврдили да су о свему обавијестили и дежурног тужиоца који се изјаснио да у наведеним радњама нема елемената кривичног дјела.

Међутим, полицијском истрагом која је услиједила откриће се шокантнији подаци, односно да је исти наставник раније осуђиван због убиства полицајца и других кривичних дјела.

„С обзиром да је пријављени професор разредне наставе раније обрађиван од Полиције Брчко дистрикта БиХ, наставило се са провјерама на утврђивању како је такво лице запослено у школи и како је уопште укључено у наставни процес“, одговорили су за Журнал из Полиције Брчко дистрикта БиХ.

Даљим провјерама утврдили су да је овај професор ангажован по уговору о дјелу закљученим са Одјељењем за образовањем Владе Брчко дистрикта БиХ. У оваквим случајевима кандидати не достављају увјерење из казнене евиденције, него увјерење да се против њих не води казнени поступак.

Из Полиције Брчко дистрикта БиХ за Журнал кажу да су и ове чињенице презентирали дежурном тужитељу који се опет изјаснио да у наведеним поступцима нема елемената кривичног дјела.

Овај проблем изнесен је и на посљедњој сједници Скупштине Брчко дистрикта БиХ на којој је главни тужилац Зекерија Мујкановић представио извјештај о раду тужилаштва. Одговарао је и на посланичка питања од којих су се нека односила управо на случај наставника Економске школе.

Заступница Ина Памукчић појаснила је да се овај случај спомиње у извјештају који су добили на скупштинској комисији за праћење рада над полицијом, а да је све покренуто након 6. маја када је малољетни ученик убио осмеро вршњака и чувара у ОШ Владислав Рибникар у Београду. Наиме, ради се о извјештају Полиције Брчко дистрикта БиХ у којем они указују на недостатке закључка којим је Влада Брчко дистрикта БиХ, након дешавања у Београду, задужила Одјељење за образовање да са одређеним органима јавне управе и институцијама формирају орган који ће радити на превентивном сузбијању друштвено неприхватљивих поступака.

У овом полицијском извјештају, који је Журнал добио на увид, случај са наставником из Економске школе, те још један случај сексуалног узнемиравања у ЈУ Пољопривредна и медицинска школа наведени су као илустрација тренутних проблема везаних за рану детекцију негативних појава у школама, а у којима је изостала адекватна реакција надлежних органа.

Из Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ су за Журнал потврдили да је дежурни тужилац у моменту када је достављена пријава процијенио да околности које су пријављене не представљају кривично дјело и да је о томе информисао полицију.

„С друге стране, Тужилаштво је формирало предмет у односу на узнемиравање ученица Пољопривредне и медицинске школе у којем предмету се интензивно предузимају мјере и радње у правцу доношења правилне и законите тужилачке одлуке“, кажу из Тужилаштва.

Даље наводе да се Тужилаштво јесте бавило провјерама ангажирања наставног особља по основу привремених и повремених послова, а што је била опћа тема предметне скупштинске дискусије, али да су утврдили да у радњама одговорних особа Одјела за образовање Владе Брчко дистрикта БиХ нема елемената нити једног кривичног дјела.

Иако се за скупштинском говорницом главни тужилац Мујкановић није могао сјетити случаја са наставником из Економске школе, споменуо је сличан примјер са педагогом из Пете основне школе, којем су доказали кривицу и осуђен је. Подсјетимо да се ради о случају из 2006. када је пред Основним судом у Брчком Џевад Кабларевић осуђен на затворску казну од двије године и шест мјесеци затвора због блудних радњи које је извршио над неколико дјевојчица.

„Нико се након тога није запитао како је запослен. Како је дошао у прилику да ради као педагог човјек који је такођер био осуђиван и опће познат по таквим радњама“, запитао је Мујкановић, те додао да “неће излазити из надлежности Тужилаштва”.

Нажалост, нико се ни у случају наставника из Економске школе није запитао како је запослен. Из Економске школе нису нам одговорили на упит да ли им је било познато кога запошљавају.

И док се с овим не бави Тужилаштво, али очито ни друге институције, осуђивани наставник који је иначе с подручја Зеничко-добојског кантона, тврде извори Журнала, самоиницијативно је раскинуо уговор о дјелу и наводно је напустио Брчко.

 

 

 

(zurnal.info)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img