spot_img
spot_img

У Скупштини разговарано о сарадњи медија и институција у заштити од насиља у породици

spot_img
spot_img

Комисија за равноправност полова Скупштине Брчко дистрикта БиХ била је данас, заједно са Удружењем бх. новинара, домаћин дебате о насиљу у породици која је организована у оквиру пројекта „Искључимо насиље – Медији против насиља над женама“ који реализује уз подршку Канцеларије УН Women у БиХ и Шведске међународне агенције за развој и сарадњу (Sida).

Циљ данашње дебате био је размјена искустава и пракси новинара и представника институција у области извјештавања о родно заснованом насиљу и изналажење дјелотворнијих облика сарадње и размјене информација са институцијама и цивилним сектором у области заштите жртава насиља.

Лидија Љубојевић, предсједавајућа скупштинске Комисије за равноправност полова говорила је о активностима на доношењу закона о заштити од насиља у породици.

– Очекујем да ће овај закон ускоро бити упућен Скупштини и да ће он у јануару коначно, након двије године, бити усвојен. Сам закон неће ријешити проблем насиља у породици али ће помоћи да се становништво освјешћује и такве случајеве пријављује надлежним институцијама – рекла је Љубојевићева. Она је додала да ће доношењем овог закона Брчко дистрикт ухватити корак са окружењем, посебно ентитетима у којима су ови закони већ на снази.

Халид Емкић, стручни савјетник за односе са јавношћу Полиције Брчко дистрикта изјавио је да је за девет мјесеци ове године запримљено петнаест пријава из области кривичних дјела против брака, породице и омладине и да се у четрнаест случајева радило о насиљу у породици.

– У свим случајевима полицијски службеници су поступили по одредбама Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ и предузели неопходне мјере и радње ради доказивања ових кривичних дјела – рекао је Емкић.

Статистички подаци Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ показују раст случајева овог кривичног дјела. Самир Бегановић, портпарол Тужилаштва рекао је да је за десет мјесеци ове године поднесено деветнаест пријава за кривично дјело насиља у породици, пријављено је исто толико лица, а десет оптужница је подигнуто и потврђено. Он је најавио измјене и допуне Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ.

– Поред општих мјера безбједности које већ постоје увеле би се одређене мјере које би биле усмјерене на заштиту лица жртава насиља у породици. Слиједићемо добре примјере у рјешењима која постоје у ентитетима БиХ и вјерујем да ће у првом кварталу наредне године овај закон бити урађен – рекао је Бегановић.

О проблему насиља у породици са аспекта струке говорила је Девла Бараковић, неуропсихијатар, истичући да иако немају статистичке податке у љекарској пракси биљеже случајеве насиља у породици. Она је указала на осјетљивост извјештавања о овој теми ради заштите жртава насиља.

Адмир Кадрић, уредник Радио Брчког и представник Удружења бх. новинара истакао је да је веома битно да медији пишу провјерене информације, да не пишу сензационалистички и да све случајеве са судским епилогом испрате до краја и тако утичу на то да се смањи број случајева насиља у породици.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img