U JZU “Zdravstveni centar Brčko” primljeno 8 ljekara

Danas je u Brčkom, u prostorijama Doma zdravlja upriličen prijem za 8 mladih ljekara koji su prethodnim konkursom primljeni u radni odnos sa JZU u Distriktu. Novozaposleni ljekari su raspoređeni na svoja radna mjesta, te im je danas prvi radni dan.

Mladi ljekari raspoređeni su na mjesta gdje je bilo potrebe za dodatnim kadrom, odnosno, ukoliko je bilo mogućnosti, na odjeljenja za kojima su izrazili posebnu želju. Ovih osmoro ljudi odabrano je između 23 prijavljena kandidata.

- Reklama -

“Ovo je jedan, ja bih to nazvao malom svečanošću, trenutak prijema 8 doktora medicine u JZU u Brčkom. Mi smo i do sada primali doktore medicine, ali nije se nikada desilo da u jednom danu počinje njih 8 da radi” rekao je Nihad Šibonjić, direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko distrikt BiH.

Opredjeljenje ove ustanove je da podmlađuje, ali i usavršava svoj stručni kadar. Trenutno je u JZU “Zdravstveni centar” Brčko odobreno 28 specijalizacija od kojih su neke već počele.

“U sljedećih 4-5 godina mi ćemo imati otprilike dvadesetak doktora koji će otići u penziju. Ne znamo da li će neko otići u inostranstvo, vidite i sami kakva je situacija, da odlazi kadar, ali ja mogu reći još jednu vijest – čini mi se da smo mi i dosta privlačna ustanova. Imamo ponude ljekara specijalista koji se nude da dođu ovdje da rade iz drugih sredina.”

Direktor “Zdravstvenog centra” je kazao da je odliv kadra u najvećoj mjeri prirodan, penzionisanjem, ali se direktor brčanske Bolnice nadovezao informacijom da ima i nekoliko slučajeva gdje ljekari odlaze u inostranstvo.

“Nismo mi baš toliko ni privlačni ni atraktivni. Imali smo par specijalista koji su pokazali interes. Jednog smo primili, međutim, to nije posljedica što je ovdje tako dobro, nego što je loše tamo gdje su oni bili” rekao je Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko distrikt BiH.

Postoje ideje i nastojanja da se i pored svih problema povećaju plate u zdravstvu, što bi bila određena stimulacija za mlade ljude da ostaju u Brčkom. Kao iskusniji, direktor brčanske bolnice je i posavjetovao nove kolege.

“Ljekar, da bi bio dobar ljekar, pored svog onog znanja i učenja i prosjeka i svega toga, te vještina koje stiče i uči usput, u toku rada mora da zadrži one ljudske kvalitete da ih čak razvija, da radi na sebi i da ih usavršava, jer ako nemate dobru komunikaciju sa kolegama, a sa pacijentima posebno, vi niste dobar i kompletan ljekar. A mislim da to mladim generacijama fali” rekao je Stokić.

Ovi mladi i stručni ljudi, sa druge strane, zahvalni su na prilici da su nakon završenih studija dobili priliku da rade svoj posao, kao i na toplom prijemu od strane starijih kolega i kolektiva.

“Prije svega, ja bih se zahvalio generalnom direktoru Nihadu Šibonjiću i ostalim kolegama. Nakon završene konkursne procedure, ovo je prvi radni dan. Ovo je idealna prilika za mlade ljekare da se usavršavaju, da stiču nova radna iskustva, da imaju priliku za specijalizaciju i za dalji rad” rekao je Adnan Hasanović, ljekar.

Neki od danas primljenih zdravstvenih radnika već imaju radno iskustvo, a svi su bili izuzetni studenti. U planu je zapošljavanje još nekoliko doktora medicine u Brčkom do kraja ove godine.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime