U JU Gimnaziji “Vaso Pelagić” obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Učenici brčanske Gimnazije obilježili su danas Međunarodni dan maternjeg jezika.

Nizom aktivnosti gimnazijalci su ukazali na važnost maternjeg jezika, njegovog njegovanja i proučavanja.

Održano je takmičenje iz krasnopisa, a učenici su zajedno sa svojim profesorima maternjeg jezika prepremili i prezentacije o maternjim jezicima.

- Reklama -

Pobjedu u takmičenju u pisanju ćirilicom treću godinu za redom odnijela je Nikolina Stanišić, učenica III-3; drugo mjesto zauzela je učenica IV-3 Dunja Vasiljević, a treće Jovana Bajić, učenica II-3. U konkurenciji učenika koji su pisali latinicom prvo mjesto osvojila je Matea Salatović, učenica IV-3, drugo mjesto Nedim Kalajdžija, učenik I-4, a treće Martin Sadrić, takođe učenik IV-3 razreda.

U kabinetu njemačkog jezika održana je radionica s učenicima IV-3 i IV-4 razreda. Organizator radionice bila je Omladinska organizacija „Svitac”, a vodili su je profesorica njemačkog jezika Dina Vošanović i volonter iz Njemačke, Florian Paulek. Cilj radionice bio je kroz primjere iz svakodnevnog života zaključiti koliko je važno razmišljati o onome što govorimo, jer je jezik moćno oružje, koje može biti izrazito opasno, ako se s njim ne postupa na odgovarajući način.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime