U Gornjem Breziku služen parastos poginulim borcima

U brčanskoj Mjesnoj zajednici Gornji Brezik kod spomen- obilježja služen je parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci za 86 Srba iz tog mjesta koji su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima da je obaveza svih da se prisjećaju herojskog dijela Srba stradalih u proteklim ratovima, koji su pali za slobodu i stradali samo zato što su Srbi.

Milić je istakao da je ovo prilika da se obilježi i Dan Vojske Republike Srpske i da Srbi treba da budu jedinstveni i u miru kao što su bili u odbrani Republike Srpske.

“Ne trebamo dopustiti da zaboravimo cijenu slobode, jer samo na taj način ćemo znati da je cijenimo i da u miru radimo na očuvanju slobode i mira na ovim prostorima”, poručio je Milić.

Predsjednik Mjesnog odbora veterana Gornji Brezik Mićo Peranović podsjetio je da je u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo osam ljudi, u Prvom svjetskom ratu stradalo je pet mještana, dok ih je u Drugom svjetskom ratu poginulo 73, od čega su 43 bile civilne žrtve.

“Ustaše su naišle i čitave porodice pobile. Tu je bilo djece do deset godina”, naveo je Peranović.

Parastosu u Gornjem Breziku prisustvovali su predstavnici brčanskih boračkih udruženja proisteklih iz minulog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta.

 

 

 

(srna/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime