U distrikt ušlo oko 70 državljana BiH na graničnom prelazu Brčko-Gunja

U Brčko distrikt za nešto više od 24 časa na graničnom prelazu Brčko-Gunja ušlo je oko 70 građana BiH, koji su doputovali, uglavnom, iz Austrije, Njemačke i Slovenije i izdat im je sanitarni nalog za samoizolaciju od 14 dana, rekao je Srni šef Inspektorata distrikta Damir Bulčević.

Bulčević je podsjetio da, odlukom Kriznog štaba Vlade distrikta, od juče ujutro od 6:00 časova sanitarni inspektori izdaju rješenja o dvosedmičnoj samoizolaciji građanima BiH sa prebivalištem u Brčkom koji uđu u taj grad na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

“Samoizolaciju i izolaciju provjeravaju policija Brčko distrikta i sanitarni inspektori”, rekao je Bulčević.

On je napomenuo da su za nepoštovanje izdatih naredbi predviđene novčane kazne, a na osnovu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i inspekciji Brčko distrikta, kao i Krivičnog zakona kojim su predviđene i kazne zatvora od jedne do 10 godina.

Bulčević je istakao da u distriktu trenutno nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom korona i apelovao da stanovništvo ostane u kućama kako bi sačuvali svoj i život drugih ljudi.

On je rekao da je izdao naredbu glavnim i tržišnim inspektorima da vrše nadzor nad kreiranjem tržišnih cijena, posebno za osnovne životne namirnice, dezinfekciona i sanitarna sredstva.

“Više informacija o tome imaćemo narednih dana. Krizni štab danas je razmatrao da prekršioce kazni i zabranom ostvarivanja bilo kakvih podsticaja i subvencija koje daje Vlada distrikta”, naveo je Bulčević i dodao da za sada u distriktu neće biti količinskog ograničenja prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica i potrepština.

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime