U Brčkom počeo sa radom prvi Gradski muzej

Zahvaljujući entuzijasti Jakovu Babiću, koji je sedamdesetih godina prije rata prikupljao arheološko-etnološku građu, čuvana decenijama po raznim insitucijama, Brčko je uz podršku Pododjeljenja za sport, kulturu i turizam, konačno dobilo svoj prvi Gradski muzej, kustosa i prostor u Gradskoj biblioteci.

Vanja Žigić, kustosica brčanskog muzeja, ističe da posjeduju etnološku zbirku sa oko 400 nalaza, istorijsku od oko 1.500 i arheološku zbirku od oko 200 inventiranih predmeta.

“Zatekli smo ostatke stare zavičajne zbirke od prije rata koja je bila zatvorena od 1992. Pošto smo u početnoj fazi rada, trenutno je aktuelna revizija materija, koji su još uvijek u kutijama. Ispitujemo u kakvom stanju se ti materijali nalaze i koji su to prioriteti konzervacije i restauracije”, ističe Žigić, nastavljajući da će prioritet konzervacije biti predmeti etnološke zbirke, koji su zbog prirode materijala (drvo, tekstil) podložni propadanju.

Ona je napomenula da je arheološka zbirka oskudnija, te da na teritoriji Brčko distrikta postoji 52 lokaliteta arheoloških nalazišta koje trebaju reviziju.

Gradski muzej se može pohvaliti eksponatima iz doba neolita, odijevnim predmetima, starim oruđem za rad, te raznim dokumentima, prepiskama i računima, od kojih navodimo dokumente brčanske trgovačke porodice Kučukalić, koja se u austrougarskom periodu bavila prodajom šljiva.

“Prva postavka etnološke zbirke u Brčko distriktu može se očekivati za nekoliko mjeseci”, kaže Žigić, te je ovim povodom pozvala sve građene koji posjeduju predmete od etnološke, arheološke ili istorijske važnosti, da ih doniraju muzeju i na taj način dopune i obogate gradsku zbirku.  Pri tome dolaze u obzir svi predmeti koji su u skorijoj i daljnjoj prošlosti korišteni u obrtništvu i trgovini, privredu, oblačenju, kao i dijelovi namještaja ili arhitekture.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime