U Brčkom osnovano Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

- Reklama -

U Brčkom je nedavno osnovano Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta BiH.

Danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, iz ovog udruženja obratili su se saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

- Reklama -

“Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar 2019. godine, želimo obavijestiti javnost da je osnovano Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao multientničko, dobrovoljno, samostalno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje koje za cilj ima stvaranje jednakih mogućnosti za ravnopravno učešće građana, osoba s invaliditetom, u tokovima lokalne društvene zajednice.

Okupili smo se oko ideje poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na teritoriji Distrikta, svjesni da su do sada poduzete aktivnosti, na lokalnom nivou i nivou Bosne i Hercegovine, daleko ispod očekivanog i potrebnog nivoa promovisanja prava osoba s invaliditetom i naših porodica. Na jednom mjestu smo odlučili okupiti same osobe s invaliditetom, roditelje kao nevidljivu podršku, stručnjake i sve zainteresovane pojedince, koji bi zagovarali ostvarivanje prava ove populacije i njihovo puno provođenje u realnost, na način da damo trajna, sistemska, konkretna i rješenja dostupna svima.

Do sada smo, kao osnivači i članovi, sopstvenim snagama pokušavali da se suočimo i prevaziđemo prepreke koje se pred nas postavljaju, svjesni da se u sličnoj situaciji nalaze sve porodice osoba s invaliditetom. Upravo to nas je opredijelilo da zajedno, jedinstveno i složno, bez obzira na sve oblike invaliditeta koje imamo, sve naše međusobne razlike, uključujući etničku pripadnost, godine, pol, obrazovanje, socijalni status i sve druge karakteristike, preduzmemo neophodne aktivnosti za postizanje istinske jednakosti.

U skladu sa svim navedenim, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u radu i daju sopstveni doprinos u dostizanju postavljenih ciljeva. Kontakt osoba udruženja je predsjednica Anđa Gajić, putem telefona 063 560 529 ili na e-mail adresu udruzenje.roditelja.bdbih@gmail.com.”

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime