U Brčkom obilježen “Svjetski dan srca”

U organizaciji Udruženja doktora porodične medicine Brčko distrikta BiH i Udruženja medicinar Brčko distrikt BiH danas je u Brčkom obilježen Svjetski dan srca.

Istim povodom i Udruženje Dijabetičara Brčko distrikta danas je u centru Brčkog organizovalo besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska kao i edukativno predavanje u prostorijama udruženja.

- Reklama -

Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti izbjegavanjem faktora rizika poput nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pušenja i štetne konzumacije alkohola. Na taj način bi se po procjenama moglo spriječiti čak i do 80 posto prijevremenih smrti.

“Današnja aktivnost organizovana je kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj prevencije kardiovaskularnih bolesti”, kazala je dr Maksida Jašarević specijalista porodične medicine u Zdravstvenom centru Brčko.

I danas je istaknuto da su bolesti srca i srčanog sistema nažalost i dalje prve na listi smrtnosti u čitavom svijetu.

Predsjednik Udruženje Dijabetičara Brčko distrikta Đorđe Vuković je danas istakao da najnoviji podaci govore da je dijabetes najčešći uzrok nastanka kardiovaskularnih oboljenja te su današnjim aktivnostima nastojali ukazati na potrebu ranog otkrivanja i dijabetesa, ali i povišenog krvnog pritiska kako bi se spriječile fatalnije posljedice po zdravlje.

Podršku obilježavanju ovog datuma, ali i drugim aktivnostima kojima se podstiče prevencija, ali i omogućava bolji sistem liječenja za sve stanovnike u distriktu danas su dali i Siniša Milić predsjednik Skupštine Brčko distrikta te Sead Šadić šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana srca 29. septembra sa ciljem podizanja svjesnosti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima, među kojima su i moždani i srčani udar, koji su vodeći uzroci smrti i invaliditeta u svijetu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime