spot_img
spot_img

U Brčkom ne postoji nijedan objekat u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom

spot_img
spot_img

Prema istraživanju koje je danas prezentovano u okviru projekta “ACCES– Pristupačnost za osobe s invaliditetom“ koji provodi Karitas BiH u Brčko distriktu još uvijek ne postoji nijedan objekat koji je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom.

„Tokom proteklih šest mjeseci detaljno smo istražili 16 objekata na području Distrikta, iako postoje pozitivni primjeri u pojedinim tržnim centrima utvrdili smo da nedostaju taktilne trake, zvučni semafori i toaleti prilagođeni invalidnim osobama“, rekao je Zlatko Malić, voditelj projekata za osobe s invaliditetom u Karitasu, te dodao da još uvijek mnoge javne institucije u svojim objektima nisu prilagodile ulaz za osobe sa invaliditetom.

Malić kaže da je cilj projekta ukazati na probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u obavljanju svakodnevnih obaveza, te analizirati koliko su bosansko-hercegovački gradovi prisutpačni za osobe sa invaliditetom, te promovisati njihova prava.

„Konvencija o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda jasno precizira temeljna prava invalidnih osoba, između ostalog pravo na rad i zapošljavanje. Mi naglašavamo da je pristupačnost temeljni preduvjet za ostvarivanje svih drugih prava. Ukoliko pristupačnost nije riješena u potpunosti, vrlo je teško očekivati da se osoba s invaliditetom može zaposliti, a i ako se zaposli upitno je kako će provoditi svoje radno vrijeme“, dodao je Malić.

U okviru istraživanja prikupljen je obiman materijal tokom kojeg je analizirano više od 220 objekata, a istraživanje je pored Brčkog rađeno u Prijedoru, Banja Luci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči, Višegradu, Vogošći, Bihaću, Travniku, Tuzli, Livnom, Mostaru i Goraždu.

Nataša Damjanović članica brčanskog udruženja „Distrofičari“ koja je radila na istraživanju objekata na području Distrikta istakla je u svom obraćanju da problem sa arhitektonskim barijerama još uvijek u velikoj mjeri predstavlja problem za osobe sa invaliditetom.

„Na većini mjesta su izgrađene rampe za invalidska kolica, ali nisu pod adekvatnim nagibom, te predstavljaju problem ivnalidnim osoba prilikom ulaska, odnosno izlaska iz objekata. Kao udruženje podnosili smo nekoliko zahtjeva da se riješi problem sa arhitektonskim barijerama na javnim objektima i trotoarima, te nam je obećano da će od novembra početi rekonstrukcija tih trotoara. Nadamo se što bržoj realizaciji pomenutih projekata jer uveliko će nam olakšati, s obzirom da mi moramo preći mnogo duži put kako bi došli do željene destinacije“, rekla je Damjanović.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img