У Брчком не постоји ниједан објекат у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом - nula49.com
spot_img
spot_img

У Брчком не постоји ниједан објекат у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Према истраживању које је данас презентовано у оквиру пројекта “ACCES– Приступачност за особе с инвалидитетом“ који проводи Каритас БиХ у Брчко дистрикту још увијек не постоји ниједан објекат који је у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом.

„Током протеклих шест мјесеци детаљно смо истражили 16 објеката на подручју Дистрикта, иако постоје позитивни примјери у појединим тржним центрима утврдили смо да недостају тактилне траке, звучни семафори и тоалети прилагођени инвалидним особама“, рекао је Златко Малић, водитељ пројеката за особе с инвалидитетом у Каритасу, те додао да још увијек многе јавне институције у својим објектима нису прилагодиле улаз за особе са инвалидитетом.

Малић каже да је циљ пројекта указати на проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом у обављању свакодневних обавеза, те анализирати колико су босанско-херцеговачки градови присутпачни за особе са инвалидитетом, те промовисати њихова права.

„Конвенција о правима особа с инвалидитетом Уједињених народа јасно прецизира темељна права инвалидних особа, између осталог право на рад и запошљавање. Ми наглашавамо да је приступачност темељни предувјет за остваривање свих других права. Уколико приступачност није ријешена у потпуности, врло је тешко очекивати да се особа с инвалидитетом може запослити, а и ако се запосли упитно је како ће проводити своје радно вријеме“, додао је Малић.

У оквиру истраживања прикупљен је обиман материјал током којег је анализирано више од 220 објеката, а истраживање је поред Брчког рађено у Приједору, Бања Луци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Фочи, Вишеграду, Вогошћи, Бихаћу, Травнику, Тузли, Ливном, Мостару и Горажду.

Наташа Дамјановић чланица брчанског удружења „Дистрофичари“ која је радила на истраживању објеката на подручју Дистрикта истакла је у свом обраћању да проблем са архитектонским баријерама још увијек у великој мјери представља проблем за особе са инвалидитетом.

„На већини мјеста су изграђене рампе за инвалидска колица, али нису под адекватним нагибом, те представљају проблем ивналидним особа приликом уласка, односно изласка из објеката. Као удружење подносили смо неколико захтјева да се ријеши проблем са архитектонским баријерама на јавним објектима и тротоарима, те нам је обећано да ће од новембра почети реконструкција тих тротоара. Надамо се што бржој реализацији поменутих пројеката јер увелико ће нам олакшати, с обзиром да ми морамо прећи много дужи пут како би дошли до жељене дестинације“, рекла је Дамјановић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img