spot_img
spot_img

У Брчком још увијек не постоји сигурна кућа намијењена жртвама насиља у породици

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Полиција Брчко дистрикта од почетка ове године запримила је укупно 14 пријава случајева насиља у породици, против 17 особа, а према досадашњој статистици најчешћи починиоци вербалног и физичког насиља су мушкарци. У Брчком још увијек не постоји сигурна кућа намијењена жртвама насиља у породици.

Током 2022. године Полиција Брчко дистрикта запримила је нешто већи број пријава те је евидентирано укупно 17 захтјева против 19 особа, од чега је 16 мушких и три женска извршиоца.

Против наведених особа Основном суду Брчко дистрикта БиХ у 2022. години поднесено је укупно 17 захтјева, док је у 2023. години до сада поднесено укупно 13 захтјева за покретање прекршајног налога.

– Полиција биљежи тенденцију смањења кривичних истрага када је у питању насиље у породици и починиоци су претежно мушкарци. У 2021. години било је укупно 17 догађаја од чега је 15 жртава жене и два мушкарца, а од тога су укупно 15 починилаца мушкарци, док су два починиоца жене. За 2022. годину забиљежено је укупно 16 догађаја гдје је било 16 женских жртава и четири мушке. У 2023. години, до сада, је било свега шест догађаја у којима су шест жена жртве, а исто толико је мушких починиоца – рекла је Хукичевић.

Едина Осмић Шадић психотерапеут под супервизијом каже да је највећи разлог појаве насиља у породици, слабо имовинско стање те истакла је да је друштво у БиХ још увијек толерантно на случајеве насиља, што је резултат малог броја пријава насилничког понашања.

– Према подацима Агенције за статистику у БиХ тренутно су 42 особе које су трпиле психичко насиље, 25 посто трпило је физичко насиље и шест посто трпило је сексуално насиље, док су 72 посто извршиоци насиља садашњи или бивши партнери жртава – додала је Шадић.

Марија Томић, дугогодишња активистица из Брчког недавно је основала wеб страницу „Не БиХ насиље“ чији је циљ прикупљање података о насиљу и давање савјетодавне подршке жртвама насиља.

– Ми као грађани имамо дужност да ако постанемо свјесни насиља да га одмах пријавимо како би спријечили нежељене посљедице и веома је битно да грађани знају да осим физичког насиља постоје и многе технике које насилници користе како би тлачили своје жртве – додала је Томић.

Борба против насиља у породици тражи темељне и дугорочне промјене и потребно је по уочавању сваке врсте насиља одмах реаговати те осудити починиоце како би се ова неприхватљива појава у друштву у коначници смањила или у потпуности неутрализирала.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img