spot_img
spot_img

У Брчком иницијатива за увођење нерадне недјеље

spot_img
spot_img
spot_img

У Брчком је покренута иницијатива за увођење нерадне недјеље. Угоститељи сматрају да би то било ефикасно рјешење за бројне раднике, док поједини економисти не мисле тако. Њихов став је да би то знатно утјецало на радна мјеста.

Енис Цвико ради у угоститељском објекту у центру Брчког. Увођење нерадне недјеље за њега би била позитивна одлука.

“Свакако је мањак радне снаге, посебно квалитетних радника. Што је некад у Брчком било незамисливо, да на колективни годишњи одмор иду угоститељи, односно неки објекти, то је ове године масовно, а на годину ће бити још више. Тако да сам апсолутно ја за”.

Покренута је иницијатива да се и у Брчко дистрикту БиХ, по узору на неке друге градове и средине у регији гдје се показала као ефикасно рјешење, уведе нерадна недјеља за цјелокупни реални сектор. За почетак, у првих шест мјесеци недјељом би се радило скраћено.

„У другом периоду од 5-6 мјесеци треба увести једну или двије нерадне недјеље мјесечно. У међувремену треба радити анализе и утврђивати ефекте оваквих подухвата, на задовољство и незадовољство грађана, и на рад одређених фирми, трговина, угоститељских објеката и других“, објашњава НиП-ова Џенана Кукић, предлагачица иницијативе.

Поједини економисти сматрају да ово не би било добро рјешење за велики број трговаца који раде недјељом, а истичу и да би се другим данима стварале велике гужве приликом куповине, посебно суботом.

“Аризона чини јако велик удио у свеукупној трговини у Дистрикту, што би знатно утјецало чак и на радна мјеста. Оно што је можда и најважније истаћи је да овакве иницијативе треба да стижу из пословне заједнице, а не да буду дио политичких активности које се на крају своде на тај незахвални популизам”, поручује економиста Сафет Имамовић.

Док се у свијету боре за укидање петка као радног дана и скраћење радног времена на седам сати, у БиХ се и даље води велика полемика о овим одлукама. Предлагачи иницијативе у Брчком као позитиван примјер наводе Бању Луку, гдје је годину дана након увођења нерадне недјеље регистровано 30 нових пословних субјеката.

 

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img