spot_img
spot_img

Брчко: Тужилаштву није довољно ни када политичари јавно признају корупцију

spot_img
spot_img

Када у неком парламенту јавно, пред камерама политичари признају да су учествовали у одређеним незаконитим радњама, или оптуже неког другог за то, од истражних органа се очекује да барем проведу свеобухватну истрагу.

То, очито, у Брчко дистрикту није случај, пише Журнал. Вратимо се неколико година уназад. Крајем 2019. године одржана је 53. сједница Скупштине Брчко дистрикта. Обиљежена је вербалним сукобом тадашњег предсједника Скупштине Еседа Кадрића (СДА) и заступника Бранислава Марковића, који су се међусобно оптуживали за криминал и непотизам.

Издвојимо само двије изјаве с те расправе.

„Ово радиш сада зато што тражиш специјализацију за своју супругу. Радио си све прије док ти нисмо помогли да се запосли твоја супруга (…) Имали смо више састанака на тему твоје специјализације, хиљаду пута си нас звао и хиљаду пута смо сједили на тему запошљавања твоје супруге, тражио си од нас то. Тражио си од нас то стотину пута! Нудио се да ћеш мијењати странке, ове, оне, овакве, онакве, само да се то ријеши“, рекао је тада Есед Кадрић Браниславу Марковићу.

Ни Марковић није остао дужан: „Ко је Вашу снаху запослио? Ко је Вашег брата запослио? Ко је запослио?”

Тужилаштво Брчко дистрикта, потврђено је тада Журналу, формирало је убрзо одговарајући спис, те провело потребне радње ради доношења тужилачке одлуке.

Међутим, све изнесене међусобне оптужбе, као и медијски натписи, очито нису били довољни Тужилаштву Брчко дистрикта на челу с главним тужиоцем Зекеријом Мујкановићем, за које је очигледно да није ријеч о кривичном дјелу.

„Обавјештавамо Вас да је у датом предмету Тужилаштво дана 11.11.2020. године донијело наредбу да се истрага неће проводити, јер је из пријаве и пратећих списа очигледно да пријављено дјело није кривично дјело“, одговорено је Журналу.

ДО УГОВОРА УЗ ПОМОЋ СТРАНКЕ

Ово је само један од примјера који иду у прилог тези да проблем корупције приликом запошљавања у јавне институције и предузећа Брчко дистрикта постоји, али да скоро увијек пролази некажњено, о чему је и Журнал у неколико наврата писао.

Најсвјежији примјер долази нам опет од споменутог, бившег предсједника Скупштине БД и бившег градоначелника Еседа Кадрића. Гостујући на једној локалној телевизији, у дијелу емисије који се односио на ангажман лица према основу уговора о дјелу, Кадрић отворено прича о утјецају политике на ангажман тих лица, упућујући критике новој брчанској власти, која је формирана без СДА:

Новинар: Кажете покушавају да расипају чланство, нудећи уговоре о дјелу или останак на позицијама. Значи да су људи који су дошли на те позиције и дошли преко политичке странке?

Кадрић: Претходно?

Новинар: Да.

Кадрић: Говоримо о уговорцима?

Новинар: Да.

Кадрић: Да, да, ја то не спорим. Али начин на који се то ради… 2020. године, из СББ-а не знам да је 20% или 30% људи отишло кући. Ја то нисам дао. А ови из СББ-а сада који су дошли, они су најригорознији, најоштрији у скидању људи.

Убрзо реагирају из Удружења грађана Демос, које већ дуго указује на неправилности, корупцију и непотизам приликом запошљавања у јавни сектор.

„Дојучерашњи градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић јавно је признао да су особе запослене путем уговора о дјелу (уговор ван радног односа) управо и дошле до посла захваљујући политичким странкама. Такођер је нагласио да је приликом доласка на позицију градоначелника већину тадашњих уговораца који су били ангажовани преко Савеза за бољу будућност Брчко дистрикта оставио у радном односу, што указује на то да је он директно учествовао у одабиру ангажованих особа. Иако је недавна опозиција, а садашња позиција водила велику борбу против уговора о дјелу, чини се да су ипак преузимањем власти наставили традицију страначког запошљавања. Наиме, Кадрић напомиње да су Савез за бољу будућност Брчко дистрикта и Народ и Правда Брчко дистрикт „поскидали“ све СДА уговорце како би својим садашњим, али и новим члановима пружили прилику да раде на основу уговора о дјелу. Јавно признавање кривичног дјела и свједочење да су остали политички актери укључени у исто пружа чврст основ за истражне радње“, навели су у свом саопћењу, позивајући Тужилаштво Брчко дистрикта да коначно отвори истрагу по питању запошљавања тзв. уговораца.

Контактирали смо и самог Кадрића, са жељом да чујемо и његову страну приче. За разговор није био нарочито расположен, уз опаске да „је то извлачење из контекста“, „Демос мора оправдати своје паре што је добио“, „није активан више у политици и да узгаја парадајз“…

На наводе бившег градоначелника у споменутој емисији одговорио је НиП-ов заступник у Скупштини Дамир Булчевић.

„Није тачно, смањен је број тзв. уговораца и тенденција ће бити на даљем смањивању како би се отвориле могућности за нормално запошљавање. Јер, према оваквом систему у управи, СДА је имала око 150 уговораца“, каже Булчевић за Журнал.

Чак би и навод једног заступника у вези с тим да једна странка има своје тзв. уговорце требао бити јасан сигнал Тужилаштву. Питали смо Тужилаштво Брчко дистрикта и то имају ли отворених истрага или формираних предмета који се тичу незаконитих запошљавања. Конкретан одговор нисмо добили.

„Подсјећамо Вас да, с изузетком притворских предмета, Тужилаштво сагласно интерним актима не објављује информације о предметима у фази пријаве или истраге“, одговорено нам је.

Нови градоначелник Зијад Нишић (Странка за БиХ) за Журнал каже како пракса ангажовања лица на основу уговора о дјелу јесте заснована на закону, али да сматра да та пракса није добра.

„За ангажовање недостајућег кадра треба користити друге модалитете, прије свега запошљавањем на одређено вријеме гдје ће они имати „пуни“ радно-правни статус. То је интенција актуелног сазива Владе“, рекао је, између осталог, Зијад Нишић, додајући како је ангажман тзв. уговораца јавност оцјењује нетранспарентним и протекцијом за „страначке активисте“.

О проблему ангажмана лица на основу уговора о дјелу Журнал је већ детаљно писао. Посјетимо, ријеч је о ангажману којим се подстиче корупција, купују гласови и крше радничка права. Особе које се ангажирају на овакав начин, а који се неформално називају уговорцима, овакав ангажман најчешће остваре преко одређене политичке странке, те ово представља улазак на мала врата у јавни сектор и будуће стално запослење.

Иако нови градоначелник Зијад Нишић најављује да ће се нова Влада суочити с овим проблемом, упитно је да ли је то у интересу свих оних који чине власт у Брчком. Подсјетимо, власт данас чине и странке које су директно са СДА годинама стварали корумпирани брчански систем.

 

 

 

(zurnal.info)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img