Turizam i Brčko: Bata Zdravković, Asim Brkan i Ibrahim Jukan

77.000 konvertibilnih maraka. Toliko je našeg novca izdvojeno za ovogodišnju manifestaciju „Brčansko ljeto – Savski cvijet“.

Za taj novac građani Brčko distrikta dobili su nekoliko smotri folklora (po jednu za svaki konstitutivni narod?), nekoliko „Dana dijaspore“, kulturno veče Crne Gore, otvoreno prvenstvo u gađanju glinenih golubova i još mnogo toga…

- Reklama -

I naravno koncerti – Asim Brkan, Bata Zdravković, Ibrahim Jukan… I vjerovatno najpoznatija među njima – Katarina Grujić. Nije tema ovog teksta kvalitet ovih umjetnika. O tome ne vrijedi raspravljati: neki će reći da su vrhunski izvođači, neki će se pitati ko su ti ljudi… To je najmanje važno.

Pitanje koje se postavlja jeste: Ko i na osnovu kakvih kriterijuma bira ove estradne umjetnike? I na osnovu čega će snositi odgovornost? Na osnovu odaziva građana? U tom slučaju, na osnovu posjećenosti koncerta Asima Brkana, neko će uskoro da dobije otkaz… Jer, najviše prostora na tom koncertu zauzimala je bina.

Bilo bi lijepo kada bi Vlada Brčkog distrikta javnost obavjestila o tačnom iznosu sredstava izdvojenih za svaku manifestaciju koja je dio „Savskog cvijeta“, ali te želje su vjerovatno uzaludne. Iako vjerujemo da mnoge građane zanima koliko košta organizovanje otvorenog prvenstva u gađanju glinenih golubova, ili dva turnira u sjedećoj odbojci, koja se održavaju u isto vrijeme, istog dana, na dvije različite lokacije…

I dok će Bata Zdravković večeras pjevati za državne novce, BiH Color Festival, recimo, koji je prije 20ak dana privukao preko 3.000 mladih iz našeg grada, ali i iz regiona, od Brčko distrikta nije dobio ništa.

Mladi ovdje imaju izbor: Katarina Grujić, Crvena jabuka, Ibrahim Jukan, Asim Brkan ili Bata Zdravković. I nikome nije jasno zašto, pored ovoliko izbora, mladi i dalje odlaze.

Vrijedi ponoviti, nije ovaj tekst uperen protiv bilo koga od navedenih umjetnika ili sportskih radnika, to su ljudi koji svoj posao rade najbolje što mogu. Ali, rade li svoj posao u Vladi Brčko distrikta?

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime