spot_img

Tri godine od poplava, novac za obnovu još uvijek nisu dobili svi (VIDEO)

Published:

Katastrofalne poplave prije tri godine u Brčkom su najviše pogodile Vučilovac i Krepšić. Tri godine nakon poplava vratila se većina ranijih stanovnika, obnovljene su kuće i stanovi. Ima i onih koji još nisu dobili novac za obnovu.

Nezapamćena katastrofa, govorilo je poplavljeno stanovništvo koje se nije sjećalo tolike količina vode na jednom mjestu. Bježalo se – kako se moglo! Kod rodbine, poznanika, u prihvatilišta.

Јedan od onih koji su se jedva spasili od vodene stihije je i Nedo Smoljić, nastanjen u Krepšiću.

– Čamcima smo se prevozili. Izvukao sam ženu i sestru, ja sam zadnji izašao. Sve je bilo potpuno uništeno – kaže Smoljić.

A onda je nakon popvlačenja vode počela obnova kuća, okućnica i imanja. Vlada je iz budžeta iste godine, sredstvima namjenjenih kapitalnim projektima, počela da popravlja kuće. Neki su čak od tog novca kupovali stanove u Brčkom.

– Kuću sam solidno obnovio, a kupio sam i stančić u Brčkom, ako bi se nešto desilo da se imam gdje skloniti. Novac smo dobili od Vlade, a 33 hiljade ja sam uložio – kaže Smoljić.

Većina kuća je obnovljeno, ali ima i onih vlasnika koji ni tri godine poslije 30-dnevnih poplava, nisu dobili ni marku za oštetu. Među njima je i Miliodrag Milovanović čije je farma sa 580 svinja bila potpuno uništena.

– Pretrpio sam štetu od oko 215 hiljada prema procjeni sudskog vještaka i do dan-danas nisam dobio odgovor iz vladinog odjeljenja zašto nisam uvršten u oštećene, jer me uopšte nema u popisu oštećenih, tako da nisam ništa naplatio – kaže Milovanović.

Svi iz Krepšića su se vratili, a od 100 domaćinstava u Vučilovcu, oko 60-tak se vratilo u uglavnom obnovljene kuće. Preciznih podataka u Vladi nemaju koliko je novca uloženo. Pretpostavlja se oko dva miliona KM.

 

 

(RTRS)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img