spot_img
spot_img

Трговци у Брчко дистрикту кршили Одлуке о ограничавању маржи на животне намирнице и цијене горива

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У намјери да бар дјелимично ублажи посљедице инфлације и успори готово свакодневно дизање цијена, посебно након пандемије корона вируса, Влада Брчко дистрикта је прошле године усвојила Одлуку о ограничавању марже за поједине животне намирнице и друге производе и Одлуку о ограничавању марже за нафтне деривате које су ступиле на снагу у децембру 2023. године.

Поступајући по Одлуци Владе Брчко дистрикта о ограничавању марже за поједине животне намирнице и друге производе и Одлуци о ограничавању марже за нафтне деривате које су у примјени од децембра прошле године, Инспекторат је у протеклом периоду извршио више десетина инспекцијских надзора код оних пословних субјеката на које се ове одлуке односе.

„Од тада су инспектори извршили 42 контроле прометника нафте и натних деривата те су утврдили да се три правна лица нису придржавала наведене одлуке, такође су извршене 22 контроле шопинг центара и већих трговачких маркета на подручју Дистрикта гдје је утврђено да њих 12 није поштовало ову одлуку“ потврдила је Азијада Ибрахимовић главни инспектор.

Због утврђених неправилности инспектори су прометницима нафте на велико и мало издали шест прекршајних налога, док је правним лицима у трговини издат 21 прекршајни налог и један захтјев за покретање прекршајног поступка пред Основним судом Брчко дистрикта.

Најнижа предвиђена казна за прекршиоце ових одлука је 1.000 КМ за правно лице и 100 КМ за одговорно лице у правном лицу. Главна испекторка је потврдила да су ове двије одлуке још увијек на снази и да ће се инспекцијске контроле наставити и у наредном периоду.

Информацију о резултатима извршених инспекцијских контрола по ове двије одлуке су на прошлој сједници разматрали и чланови Владе Брчко дистрикта БиХ.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img