spot_img
spot_img

Trgovci u Brčko distriktu kršili Odluke o ograničavanju marži na životne namirnice i cijene goriva

spot_img
spot_img

U namjeri da bar djelimično ublaži posljedice inflacije i uspori gotovo svakodnevno dizanje cijena, posebno nakon pandemije korona virusa, Vlada Brčko distrikta je prošle godine usvojila Odluku o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluku o ograničavanju marže za naftne derivate koje su stupile na snagu u decembru 2023. godine.

Postupajući po Odluci Vlade Brčko distrikta o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluci o ograničavanju marže za naftne derivate koje su u primjeni od decembra prošle godine, Inspektorat je u proteklom periodu izvršio više desetina inspekcijskih nadzora kod onih poslovnih subjekata na koje se ove odluke odnose.

„Od tada su inspektori izvršili 42 kontrole prometnika nafte i natnih derivata te su utvrdili da se tri pravna lica nisu pridržavala navedene odluke, takođe su izvršene 22 kontrole šoping centara i većih trgovačkih marketa na području Distrikta gdje je utvrđeno da njih 12 nije poštovalo ovu odluku“ potvrdila je Azijada Ibrahimović glavni inspektor.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su prometnicima nafte na veliko i malo izdali šest prekršajnih naloga, dok je pravnim licima u trgovini izdat 21 prekršajni nalog i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Najniža predviđena kazna za prekršioce ovih odluka je 1.000 KM za pravno lice i 100 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Glavna ispektorka je potvrdila da su ove dvije odluke još uvijek na snazi i da će se inspekcijske kontrole nastaviti i u narednom periodu.

Informaciju o rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola po ove dvije odluke su na prošloj sjednici razmatrali i članovi Vlade Brčko distrikta BiH.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img