spot_img
spot_img

Todić: Osmanović naređivao da me tuku

spot_img
spot_img

Na suđenju Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije takozvane Armije BiH, nastavljeno je ispitivanje Vasiljka Todića.

Osmanović se tereti da je u leto 1992. godine izvršio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Optužen je da je sa više pripadnika svoje jedinice nanosio telesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Svedok Todić je bio zarobljen u Gornjem Rahiću 83 dana. On je na prethodnom suđenju izjavio da su zatočenici u jednoj kanti vršili i veliku i malu nuždu, da je video Osmanovića u logoru, koji ga je jednom ošamario tokom ispitivanja. Dodao je da su ga i drugi tukli, boli šilima…

Na današnjem suđenju, Todić je naglasio da je nakon tog svedočenja imao niz pretnji i da ga je strah da se slobodno kreće, da ga nepoznata osoba prati i da mu je dok je bio odsutan oduzet deo zemlje koji poseduje.

– Neki čovek, koji se prestavlja kao Goran, prati me biciklom. Dolazio mi je i do kola. Kaže: “Moj stric radi za donacije, hteo sam da ti sradim da dobiješ 15-20.000, samo mi daj broj računa”. I juče me je čekao ispred pošte. Pomerili mi ogradu za 40 kvadrata, neki muslinani iz sela Ratkovića, firma neka. U više navrata da mi oduzimaju i zemlju, uzeli su mi put – ispričao je Todić u Specijalnom sudu.

Naveo je, baš kao i na prethodnom suđenju da ga je Osmanović jednom udario šamarom, ali je naglasio da je optuženi naređivao ljudima da ga​ tuku.

Osmanović je uhapšen je u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnete krivične prijave zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

On se na pripremnom ročištu izjasnio da nije kriv. Tražio je da bude izručen BiH, ali je Srbija to odbila.

 

 

 

 

 

(dnas.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img