spot_img
spot_img

Тодић: Османовић наређивао да ме туку

spot_img
spot_img
spot_img

На суђењу Осману Османовићу, бившем припаднику Хрватског вијећа обране (ХВО), а касније такозване Армије БиХ, настављено је испитивање Васиљка Тодића.

Османовић се терети да је у лето 1992. године извршио ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима у логору “Расадник” у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Оптужен је да је са више припадника своје јединице наносио телесне повреде, мучио, злостављао и застрашивао цивиле и заробљене припаднике Војске Републике Српске.

Сведок Тодић је био заробљен у Горњем Рахићу 83 дана. Он је на претходном суђењу изјавио да су заточеници у једној канти вршили и велику и малу нужду, да је видео Османовића у логору, који га је једном ошамарио током испитивања. Додао је да су га и други тукли, боли шилима…

На данашњем суђењу, Тодић је нагласио да је након тог сведочења имао низ претњи и да га је страх да се слободно креће, да га непозната особа прати и да му је док је био одсутан одузет део земље који поседује.

– Неки човек, који се преставља као Горан, прати ме бициклом. Долазио ми је и до кола. Каже: “Мој стриц ради за донације, хтео сам да ти срадим да добијеш 15-20.000, само ми дај број рачуна”. И јуче ме је чекао испред поште. Померили ми ограду за 40 квадрата, неки муслинани из села Ратковића, фирма нека. У више наврата да ми одузимају и земљу, узели су ми пут – испричао је Тодић у Специјалном суду.

Навео је, баш као и на претходном суђењу да га је Османовић једном ударио шамаром, али је нагласио да је оптужени наређивао људима да га​ туку.

Османовић је ухапшен је у новембру прошле године на прелазу Сремска Рача између БиХ и Србије, након што су против њега поднете кривичне пријаве због сумње да је починио ратне злочине.

Он се на припремном рочишту изјаснио да није крив. Тражио је да буде изручен БиХ, али је Србија то одбила.

 

 

 

 

 

(dnas.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img