spot_img
spot_img

Teške nesreće u Brčkom traže hitne preventivne mjere za sigurniji saobraćaj

spot_img
spot_img

Proteklog vikenda širom Bosne i Hercegovine dogodilo se nekoliko teških saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo čak 10 osoba. U Brčkom su, prelazeći ulicu, nastradale majka i kćerka, što je otvorilo brojna pitanja o uzrocima i prevenciji ovakvih nemilih događaja.

Smrt majke i kćerke izazvao je vozač koji je upravljao vozilom neprilagođenom brzinom. Riječ je o dionici magistralnog puta na ulazu u Brčko, u naselju Stari Rasadnik, gdje se često događaju saobraćajne nesreće, na šta su i ranije upozoravali građani.

„Skoro je na pješačkom prelazu automobil udario curicu, koja se sada oporavlja. Dajemo sve od sebe, međutimne mogu da se požalim na sva odjeljenja, ali je jako teško sarađivati“, govori Milanka Čaber, predsjednica Mjesne zajenice Stari Rasadnik.

Neformalna grupa roditelja prije dva mjeseca Policiji Distrikta uputila je zahtjev za povećanje sigurnosti djece u saobraćaju, s obzirom na to da se na ovoj dionici puta nalazi i osnovna škola.

„Na području Mostarske ulice u zadnjih nekoliko godina ovo je peta ili šesta žrtva saobraćajnih nesreća“, navodi Senad Osmanović, predstavnik neformalne grupe roditelja.

Iz Policije navode da su ranije provodili represivne i preventivne mjere na ovoj problematičnoj saobraćajnoj dionici, ali da to očito nije dovoljno.

„U skladu s našim kapacitetima, ljudskim resursima, koji bi trebali biti malo veći, pojačat ćemo prisustvo i intenzivirati aktivnosti tražeći neke nove modalitete postavljanjem novih semafora, radarskih sistema“, kaže Petar Lazarević, zamjenik komandira jedinice saobraćajne policije Brčko distrikta BiH.

Dvadesetjednogodišnji vozač je uhapšen a sumnjiči ga se za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. Povodom ove tragedije, u Brčko distriktu dan je Dan žalosti.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img