Сви запослени на буџету у Брчком на прагу штрајка, синдикалисти тврде да их влада застрашује - nula49.com
spot_img
spot_img

Сви запослени на буџету у Брчком на прагу штрајка, синдикалисти тврде да их влада застрашује

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сви запослени у јавном сектору у Брчко дистрикту су на прагу генералног штрајка, јер им влада данас до 12 сати није удовољила захтјеву за повећање плата. Синдикалисти тврде да влада застрашује све оне који ће учествовати у штрајку, умањењем актулених плата.

Наиме, Синдикат Брчко дистрикта протеклог петка тамошњој влади је упутио посљедњи допис за испуњење захтјева који се односи на линеарно повећање плата од 100 КМ, уз то да се запосленицима са средњом стручном спремом и нижим категоријама, поред обећаног повећања од пет посто, плата одмах повиси за још толико.

Синдикалисти су рок за испуњење захтјева навели овај понедјељак до 12 сати. Међутим, одговор из Владе Брчко дистрикта није стигао те сви запослени у јавном сектору се налазе на прагу генералног штрајка.

“Влада је поступила онако како смо и очекивали, односно уопће нас нису контактирали. Сада полако креће застрашивање оних који буду подржали штрајк јер ће им се одбити од плате. Они су креирали минималне услове рада у којима су ставили један члан у којем ће поступити по 10. члану Закона о штрајку који каже да се плата може смањити сразмјерно учешћа у штрајку, али у складу са колективним уговорима и законским актима. Међутим, нити једно, нити друго код нас не постоји. Сходно томе, не постоји начин да нас финансијски кажњавају за учешће у штрајку”, казао је за Klix.ba предсједник Синдиката Игор Бабић.

Бабић наводи да ће синдикат на чијем се челу налази сутра у 15 сати одржати конференцију за медије на којој ће бити познати сви детаљи везано за спорну владину инструкцију која, како он каже, није у законском оквиру. Том приликом ће бити објелодањени и сви детаљи који се везују за генерални штрајк.

На крају вриједи казати да се Брчко дистрикт први пут у хисторији налази у ситуацији у којој у генерални штрајк ступају сви запосленици јавних институција. Ријеч је о оосбама које плате и накнаде примају из буџета дистрикта. Њихова борба за повећање плата траје дужи период.

 

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img