spot_img
spot_img

Све спремно за реконструкцију моста који спаја Брчко и Гуњу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министар комуникација и саобраћаја у Савјету министара Един Форто рекао је јуче у Брчком да је све спремно за реконструкцију моста преко ријеке Саве који спаја Брчко и Гуњу у Хрватској, те додао да се потписивање споразума очекује најкасније у августу.

Форто је напоменуо да, због обавеза хрватског министра мора, промета и инфраструктуре Олега Бутковића, споразум није потписан јуче иако је то било планирано.

“Средства у мом ресору су издвојена за овај мост. Очекујем да ће се тај мост увелико радити сљедеће године, а можда и завршити”, изјавио је Форто на конференцији за новинаре након састанка са градоначелником Брчког Зијадом Нишићем.

Форто је навео да, када је ријеч о изградњи новог моста, неопходно је да власти Брчко дистрикта усвоје просторно-планску документацију која тачно одређује тачку приступног пута и новог моста.

Он је указао да је Хрватска већ завршила свој дио посла.

Говорећи о изградњи ауто-путева, Форто је рекао да је БиХ напокон научила да гради такве путеве, те да постоји замах у оба ентитета, али да је потребно да се Брчко укључи у изградњу како би кроз дистрикт пролазила два коридора.

“Ово треба да буде почетак изградње других пројеката као што су жељезнички коридор Пет це. Релативно је лако доћи до финансија за ове пројекте као што је онај који иде од Добоја, Тузле, до Зворника и даље према Србији”, истакао је Форто.

Форто је рекао да је невјероватно што ни послије толико година након рата није деминирана обала Саве, те додао да то кочи пројекат чишћења корита ове ријеке.

Градоначелник Брчког Зијад Нишић нагласио је да је Брчко природна тачка на којој треба да се формира транспортни чвор како би капитал брже циркулисао, а услуге биле доступније, те да би то допринијело ширем регионалном интересу ако се узме у обзир да око Брчког гравитира шест аеродрома.

“Очекујем да се утврде динамички планови реконструкције моста, изградње ауто-путева који пролазе кроз Брчко и чишћења корита ријеке Саве, како би наша лука била у функцији међународног транспорта. Она припада међународном, црноморском сливу. Потенцијал наше луке у ријечном саобраћају је велики, али зависи од предиспозиције и напора БиХ да тај саобраћај учини функционалним”, рекао је Нишић.

Састанак Форте и Нишића одржан је у Градској вијећници и претходио је Конференцији о транспортној инфраструктури Брчко дистрикта, која се одржала јуче у хотелу “Јелена” у Брчком.

 

 

 

(срна)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img