spot_img
spot_img

Свако дијете је важно и има право на образовање: Повежимо се да спријечимо напуштање школовања!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Припремна фаза за провођење пројекта “Повежимо се да спријечимо напуштање школовања” у Брчко Дистрикту приближава се крају и почетак имплементације је планиран за посљедњу седмицу фебруара 2019.

Циљ пројекта је идентификовати ученике који спадају у ризичне групе и успоставити педагошко – инструктивни рад са њима кроз укључивање више институција у рјешавање проблема напуштања основног школовања.

Пројекат “Повежимо се да спријечимо напуштање школовања” се реализује у оквиру пројекта “BRIGHT4ALL– Основно право на образовање за сву дјецу у Босни и Херцеговини”, који финансира Европска унија, а реализује Save the Children у партнерству са организацијама Омладински центар “Вермонт” Брчко Дистрикт БиХ и “Жене са Уне”, Бихаћ, Удружење грађана “Демос” Брчко дистрикт БиХ.

За потребе пројекта биће креирана јединствена база података свих ученика који похађају основно образовање са кључним параметрима на основу којих ће се препознати ученици у ризичним групама. Планирано је да се кроз интранет (затворену мрежу) увежу подаци свих основних школе у Брчко дистрикту БиХ, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, Полиције и Пододјељења за предшколско и основно образовање у оквиру Одјељења за образовање.

“Школе имају своје базе података, али не постоји веза међу њима. Нама не значи много ако Одјељење за образовање или школе имају своју базу података. Битно је да те податке могу, преко кључних показатеља, да подијеле са центром за социјални рад, полицијом или центром за ментално здравље. План је да све институције које се баве дјецом буду укључене у пројекат” – казао је Божидар Јовић, предсједник Удружења “Демос”.

Из “Демоса” додају да ће ови подаци бити у потпуности заштићени, те да ће само Центар за социјални рад и Одјељење за образовање имати приступ свим информацијама које прикупљају школе, а остали учесници према својим циљним групама.

“На примјер, Прва основна школа ће имати само увид у податке о ученицима из своје школе. Такође, овим пројектом ће Пододјељење за предшколско и основно образовање имати могућност упоређивања броја ученика који похађају први разред са подацима из матичне службе о ученицима који су обавезни да у одређеној години упишу први разред основне школе на основу података о датуму рођења и годишту. Упоређивањем, доћи ће се до података која дјеца нису уписала први разред, а затим алармирати надлежне службе да се утврди разлог непохађања школе“, казао је Јовић.

Јовић додаје и то да је процјена да у Брчко Дистрикту пет одсто дјеце није никада кренуло или је напустило основну школу, док је та стопа у средњим школама још већа. Најрањивија категорија међу дјецом која се не школују или прекидају школовање у ранијем школском узрасту су ромска дјеца и дјеца из руралних подручја, дјеца с потешкоћама у развоју, социјално угрожена и дјеца из дисфункционалних породица.

Носиоци пројекта ускоро ће посјетити све основне школе на територији Дистрикта да би сараднике упознали са циљевима и плановима у креирању јединствене базе података о ученицима који напуштају или уопште не похађају основно образовање. Укупна вриједност пројекта “Повежимо се да спријечимо напуштање школовања” је 47.815,00 КМ од чега је УГ “Демос” издвојило 8.703,00 КМ, док остатак пројекта финансира Европска унија.

Повежимо се да спријечимо напуштање школовања!

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img