Suspendovan granični policajac iz Brčkog: Osumnjičen da je uzeo mito i pustio putnike iz područja ugroženih virusom

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je donio još jedno rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH Raje Kikića, koji je osumnjičen da je prije nekoliko dana uzeo mito kako bi na Graničnom prelazu Brčko pustio troje putnika koji su došli iz Austrije.

– Protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog postojanja sumnje da je počinio teže povredu službene dužnosti, što se definiše kao ”neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”, ”ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” i ”zloupotreba službenog položaja”- navodi se u saopštenju iz GP BiH.

Podsjećaju da je protiv Kikića Tužilaštvo BiH već pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo “primanje dara i drugih oblika koristi“.

– Kao što je javnost već ranije bila obavještena, postoje osnovi sumnje da je navedeni policijski službenik 15. marta 2020. godine omogućio nezakonit ulazak u Bosnu i Hercegovinu tri osobe koje su dolazile sa područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog korona virusa, jer ih je pustio da prođu na teritorij Brčko distrikta, a da nisu prošli obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije i izdavanja rješenja za izolaciju, čime je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca. Imenovani je nakon toga lišen slobode i predat u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH, te mu je određena mjera pritvora- ističu u GP BiH.

Imajući u vidu da je protiv ovog policajca pokrenut disciplinski i krivični postupak, u saopštenju se ističe da su ispunjeni svi uslovi za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH.

Uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti krivičnog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi ostanak navedeneg policijskog službenika u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH, pa je Galić iskoristio svoja ovlaštenja i donio mjeru privremene suspenzije.

– Suspenzija navedenog policijskog službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka – saopšteno je iz GP BiH.

 

 

 

 

(srspkainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime