spot_img
spot_img

Супервизор Менути: Заједничка одговорност политичких представника да задрже динамику реформи

spot_img
spot_img

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Џонатан Менути посјетио је у данас Брчко и састао се са кључним политичким актерима како би нагласио важност континуираног фокуса на спровођењу реформи у области добре управе, испуњавања рокова за инфраструктурне пројекте и правовременог усвајања буџета за 2024. годину.

Током посјете, супервизор је одржао одвојене састанке са посланицима који чине владајућу већину у Скупштини Дистрикта, као и са градоначелником Брчког Зијадом Нишићем и замјеником градоначелника Антом Домићем. Разговарано је о неопходности наставка темпа спровођења реформи који је успостављен током протеклих неколико година.

Званичницима је поново скренута пажња на суштински значај поштивања рокова, посебно у вези с текућим инфраструктурним пројектима, јачањем законског оквира за борбу против корупције и сукоба интереса, те реформом јавне управе и државне службе. Надаље, правовремено усвајање буџета Дистрикта ће показати политичку зрелост и опредјељење, те осигурати досадашњи постигнути темпо. Супервизор је навео као охрабрујуће поједине изјаве које долазе из опозиције, у којима се препознаје ова одговорност те њихова улога како би се осигурало да потребе грађана буду изнад краткорочних политичких несугласица.

Супервизор се састао и са представницима НВО „ДЕМОС“ како би стекао увид у њихове активности и перспективе за интензивније укључивање представника цивилног друштва у информирање јавности и пружање помоћи у борби против корупције у запошљавању у државној служби у Брчко Дистрикту.

Приликом посјете Луци Брчко и обиласка нове лучке дизалице која је у изградњи, директор Луке Перица Јосић упознао је супервизора Менутија са напретком постигнутим у погледу одвијања пројекта модернизације Луке. Констатујући значај овог пројекта за економски развој Брчког, Менути је позвао све укључене актере да уложе додатне напоре како би се спријечило било какво даљње кашњење.

Закључујући посјету, супервизор је нагласио суштинску потребу да се одржи позитиван темпо у одвијању реформи у Брчком. Изабрани представници, како из владајуће већине тако и из опозиције, требају показати додатно опредјељење за провођење активности и одговорност. Потреба за хитним дјеловањем произлази из релативно ограниченог временског периода који је на располагању прије почетка предизборне кампање сљедеће године, током којег је изузетно важно осигурати реализацију кључних приоритета у складу са предвиђеном динамиком.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img