spot_img
spot_img

Супервизор: Брчко подузело одлучан корак ка бољој будућности, али остаје да се уради још пуно тога

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан поздравио је данашње усвајање Закона о буџету којим се уводи транспарентан буџетски процес, као и упућивање налога јавном предузећу “Путеви Брчко” да искористе издашне ресурсе које Брчко има на располагању за поправку моста Брчко-Гуња.

Као што је супервизор више пута истицао, власти Брчког имају и инструменте и ресурсе да осигурају свијетлу будућност за Брчко. Једино питање је да ли су спремни да раде у интересу брчанске заједнице. Ове године, као и данас, свједочили смо корацима који наговјештавају да власти желе преокренути седмогодишњи негативни тренд управљања који нагриза повјерење грађана и инвеститора у органе Дистрикта, а тиме и перспективу доброг живота у Дистрикту.

Остало је свега мало времена за органе власти да остваре ову позитивну причу, будући да грађани Дистрикта све више одлазе тражећи уређен живот који нуди Европска унија захваљујући доброј управи, владавини права и меритократији, гдје успјех не овиси о пријатељским или породичним везама. Могуће је створити такво праведно окружење и у Брчком, али то бирачи морају захтијевати и за то тражити одговорност својих изабраних званичника и државних службеника, умјесто да пристају, када дође вријеме избора, на мале, краткорочне користи у замјену за свој глас.

Оно што смо имали прилику видјети у протеклих неколико мјесеци тек је почетак. Ако су власти Дистрикта заиста посвећене будућности Брчког, онда ћемо на прољеће видјети грађевинске радове у Луци, радове на мосту, провођење иницијативе потписане између Владе Брчког и СТУДЕН Холдинга којом ће се побољшати јавне услуге за пословање, те убрзано усвајање новог и транспарентног закона о удружењима и фондацијама, и много, много више.

Као што је супервизор много пута нагласио, уколико власти задрже ову динамику реформи, међународна заједница ће пружати подршку у свакој фази. Али уколико се реформски напори врло брзо не прошире, онда ће требати преиспитати подршку међународне заједнице Брчком. Година 2020. је одлучујућа за Брчко Дистрикт.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img