spot_img
spot_img

Створени услови за комерцијалну пловидбу Савом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Капетан Капетаније Брчко дистрикта Младен Рогић рекао је данас да је у посљедњих неколико дана дошло до наглог прираста водостаја ријеке Саве од узводних водомјерних станица од Брчког, а и низводно, чиме су створени услови за комерцијалну пловидбу.

Рогић је навео да од 1. јула до 12. октобра није било услова за одвијање комерцијалне пловидбе, те да је, након љетне паузе, комерцијални брод први пут упловио 12. октобра.

“Дубина воде у пловном путу у сектору Гуња је негдје око шест и по метара. Водостај је још у домену средњег нивоа, тако да се овај водостај може искористити за пловидбу и допрему робе ријечним путем”, изјавио је Рогић новинарима.

Он је навео да је ова година неповољнија у односу на прошлу, да се из године у годину смањује број пловних дана, те да је од почетка године до данас Јавно предузеће “Лука Брчко” претоварило 34.000 тона робе, што је много мање у односу на планиране количине и капацитет преузећа.

“Ако се оваква тенденција настави до краја године, имаћемо негдје око 71 одсто пловних дана. Од почетка године до данас то износи свега 41 одсто”, каже Рогић.

Рогић је подсјетио да је просјечан навигациони период, односно пловност ријеке Саве, 260 дана и да је од 2010. године било повољнијих периода.

“Можемо закључити да је, ипак, дошло до неких климатских промјена, о чему се посљедњих година наука бави – да се утврди на који начин и у којој мјери то утиче на количину воде у водотоковима”, истакао је Рогић.

Он је оцијенио да би уређење пловног пута ријеке Саве створило повољније услове за одвијање пловидбе и повећало број пловних дана у години.

Рогић је напоменуо да, усљед повећаног водостаја ријеком, плутају велике количине еколошког, али и нееколошког отпада, што може да оштети и помјери ознаке за обиљежавање пловног пута.

“На пловидби су, углавном, присутни искусни бродари који добро познају пловни пут ријеком Савом. Њихова је обавеза да приликом доласка Капетанију извијесте о уоченим промјенама на пловном путу”, нагласио је Рогић.

Он је подсјетио да је ове године, због епидемије вируса корона, отказан долазак четири туристичка пловила.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img