Studenti iz Južne Karoline posjetili Distrikt

U posjeti Brčko distriktu BiH danas je boravilo deset studenata sa Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini koji provode tri i po mjeseca u okviru programa studiranja u inostranstvu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a u okviru Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država.

Oni su s ciljem što boljeg sagledavanja političke situacije na Balkanu obišli Sarajevo i Mostar, a danas ih je u Gradskoj vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika Anto Domić, koji im je objasnio specifičnosti kao i nastanak i razvoj Brčkog od devedesetih godina do danas.

- Reklama -

“Ovo je bila odlična prilika da od zamjenika gradonačelnika saznamo kako se politička situacija mijenjala u Brčkom tokom proteklih godina. Hvala mu na izdvojenom vremenu. Naš cilj je da direktno od političkih predstavnika čujemo kakva je politička situacija u ovom dijelu Balkana. Sljedeći grad koji ćemo obići je Banjaluka” , rekla je Džesika Kolins iz Centra za studije SAD-a.

Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, naglasio je da su se studenti interesovali za specifičnosti Brčko distrikta BiH, način na koji komuniciramo, uticaj entiteta na organizovanje administracije, veze sa državom i njegove nadležnosti.

“Najviše ih je zanimalo zašto je Brčko distrikt BiH oformljen na ovaj način, kao jedinica lokalne samouprave. Prenio sam im neke ključne podatke kako bi mogli razumjeti naš ustavno-pravni položaj u odnosu na ostatak BiH. Iako je to veoma kompleksna materija, izazvala je interes kod studenata i niz pitanja”, zaključio je Domić.

U posjeti i Skupštini

Studenti su imali prilike posjetiti i Skupštinu Brčko distrikta BiH. Oni su obišli salu za plenarna zasjedanja Skupštine i zanimali se za način i uslove rada poslanika.

Jovo Galić, šef Stručne službe Skupštine, upoznao je goste sa sastavom Skupštine i načinom njenog rada.

U ime američkih studenata koji trenutno studiraju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na gostoprimstvu se domaćinima zahvalila Džesika Kolins.

– Veoma je značajno što smo ovdje jer je u Brčkom drugačija atmosfera. Mislim da studenti odlaze sa više saznanja jer kada učimo o ovom regionu ne učimo toliko o Brčko distriktu. Bilo je zanimljivo čuti kako stvari ovdje funkcionišu i kakav je odnos Brčko distrikta u odnosu na ostatak države – rekla je Kolinsova.

Studenti Univerziteta Klemson studiraju na Univerzitetu u Beogradu od januara do kraja aprila gdje slušaju i polažu pet predmeta koji su im priznati po povratku u SAD. U okviru predmeta „Balkan: politika i sukobi“ uz predavanja koja slušaju važan dio su i posjete zemljama regiona, a do sada su boravili u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sarajevu i Mostaru, a nakon Brčkog posjetiće Banju Luku.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime