Stokić: Situacija i dalje teška, blagi porast broja zaraženih

Nakon samo nekoliko dana od ukidanja oštrijih mjera Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, odnosno sa početkom nastave i otvaranjem ugostiteljskih objekata, nadležni upozoravaju na blagi porast broja zaraženih korona virusom, te povećanje broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom i sa smrtnih ishodom.

Dr Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice rekao je za “Radio Brčko” da je do proteklog vikenda registrovan blagi pad broja zaraženih, te da trenutno imamo porast broja pacijenata zaraženih virusom korona, kao i broja smrtnih ishoda nastalih kao posljedica zaraze.

On je naveo da je situacija i dalje teška, a da je sa današnjim danom u bolnici 90 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

I uposleni u javnom zdravstvu su na ivici snaga zbog stanja pandemije, a javni medicinski kadar je umanjen zato što je virus korona već davno ušao i u bolnicu, tako da je jedan broj medicinskog osoblja zaražen, a drugi se nalazi u izolaciji.

Stoga je dr Stokić ponovno uputio apel građanima za dalje strogo pridržavanje epidemioloških mjera Kriznog štaba, kako bi se izdržalo teško stanje uzrokovano pandemijom i kako ne bi došlo do “pucanja” javnog zdravstvenog sistema u Brčko distriktu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

  1. Kako sada se stanje pogoršava, kada krizni štab ublažava donesene mjere i otvara kafice,restorane… Jedini smo u Evropi koji ublažavaju mjere, Nasi su najstrucniji izgleda…

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime